Poliisi älähti: Irti olevista koirista aiheutunut paljon ongelmia

Kuopion kaupunki ja poliisi pyytävät, että kuntopoluilla ja kaupungin hoidetuilla ulkoilualueilla noudatettaisiin koirakuria ja liikkuminen olisi mahdollista kaikille ulkoilijoille.

Kuopiossa etenkin Puijolla osa koiran omistajista pitää koiraansa irti. Puijolla on sattunut viime vuosien aikana ainakin kymmenkunta purutapausta, joista ainakin kaksi on mennyt poliisin tutkintaankin.

Kaupungille ja poliisille on valitettu paljon myös vaaratilanteista, joita irrallaan pidetyt koirat ovat aiheuttaneet kytketyille koirille.

Yksittäisiä häiriöitä on ollut myös muualla kaupungilla.

Aina kyse ei ole edes puremisesta, vaan irrallaan oleva koira voi aiheuttaa haittaa myös muuten.

– Kaupungin kuntopoluilla liikkuu paljon ihmisiä, jotka pelkäävät koiria tai vaikka pitäisivätkin koirista, eivät halua, että vieras koira lähestyy heitä tai heidän omaa koiraansa. Kaikille pitäisi antaa mahdollisuus liikkua rauhassa yhteisillä liikuntapaikoilla, ylikomisario Harri-Pekka Pohjolainen Itä-Suomen poliisista kertoo.

– Järjestyslaissa on säädetty koiranpitäjälle velvollisuus pitää koira taajaan rakennetulla alueella kytkettynä - lukuun ottamatta paikkoja, jotka on varattu irrallaan olevia koiria varten eli koirapuistoissa.

– Alueella, jossa ei ole asutusta, koiran kytkettynä pitämiseen ei ole samanlaista tarvetta, vaan taajaman ulkopuolella koiran kiinnipidosta säädellään metsästyslaissa.

Ongelma koskee kuitenkin etenkin vain tiettyjä kaupunkialueita. Esimerkiksi Puijolla ja Neulamäessä on erittäin vilkkaasti ulkoilijoita, joten irti päästetty koira takuuvarmasti törmää myös johonkin vieraaseen ulkoilijaan.

– Yleisen turvallisuuden, viihtyisyyden ja terveyssyiden takia koiraa ei tule päästää irti alueilla, joissa yleensä oleskelee paljon ihmisiä, etenkin lapsia, tai joissa irrallaan olevat koirat muutoin ovat omiaan aiheuttamaan turvattomuutta, Pohjolainen sanoo.

– Hiihtoladuilla ja kuntopoluilla irrallaan olevat koirat muodostavat turvallisuusriskin myös siksi, että ne voivat törmätä hiihtäjiin tai juoksijoihin.

Poliisi älähtää asiassa kaupungin pyynnöstä. Pohjolaisen mukaan kyse tuskin on tietämättömyydestä, vaan monien välinpitämättömyydestä.

– Kuopion kaupunki ulkoilu- ja liikuntapalvelujen tuottajana haluaa tarjota turvallista liikkumista kaupunkilaisille niin, ettei kenenkään tarvitse pelätä irrallaan olevia koiria. Esimerkiksi Puijolla on useissa paikoissa kaupungin asettamia kylttejä, joissa kerrotaan velvoitteesta pitää koirat kytkettyinä.

- Miksi kaikki eivät sitten noudata kieltoa? Vastaus on usein välinpitämättömyys.

– Pyydän kaikkia ymmärtämään, että koiran irrallaan olo on useissa tapauksissa turvallisuuskysymys. Irrallaan oleva koira saattaa aiheuttaa pelkoa ja turvattomuuden tunnetta - ennen kaikkea ihmisissä mutta myös toisissa koirissa.

– Jotta ihmiset ja toiset koirat voisivat kulkea yleisillä paikoilla turvallisesti ja häiriintymättä, tulisi estää sellaisetkin tilanteet, joissa sinänsä vaaraton koira pääsee nuuskimaan tai muuten ahdistelemaan sivullisia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Miestä purrut eläin oli koira, ei susi

Koira puri hiihtäjää takapuolesta

Poikaa purrut koira oli australianpaimenkoira

Koira hyökkäsi pojan kimppuun Puijolla