Poliisi: Citykarhu ei voi jäädä asumaan Puijolle

Poliisi haluaa Puijon citykarhusta tuoreita havaintoja, jos karhu vielä liikkuu Kuopiossa.

– On täysin poissuljettu ajatus, että karhun annettaisiin jäädä asumaan Puijolle, ylikomisario Harri-Pekka Pohjolainen Itä-Suomen poliisista sanoo.

Jos joku näkee karhun kaupunkialueella, poliisi pyytää ilmoittamaan havainnon tuoreeltaan hätänumeroon. Harvaan asutuilla alueilla karhusta ei tarvitse ilmoittaa poliisille, mutta Kuopion kaupunkialueella tilanne on toinen.

– Kaikki havainnot karhusta Puijolla ovat tärkeitä, jotta poliisi saa tilannekuvan, onko karhu vielä siellä ja missä se liikkuu.

– On hyvin yllättävää, että karhu ilmeisesti on vielä alueella, sillä sen luultiin jo poistuneen itse kauemmaksi kaupungista.

Torstai oli hiljainen

Kuopion citykarhusta ensimmäinen havainto tuli keskiviikkona aamuyöllä, kun sivullinen autoilija näki karhun ylittävän Kuopion moottoritien Iso-Valkeisen eteläpuolella eli Puijon itäpuolella.

Poliisi löysi karhun tassunjäljet moottoritien penkalta. Myös suurriistavirka-apuverkoston metsästäjä kävi tunnistamassa jäljet, joten karhuhavainto on varmasti oikea.

Eläimestä tuli keskiviikkona lisää havaintoja, jotka päättyivät lopulta Puijon pohjoisosaan Päivärannan ja Julkulan välille.

Viimeisen havainnon mukaan karhu kulki Kelokujan päästä ja sen luultiin jo matkaavan sinne, mistä tulikin eli Kallaveden kautta jo metsäisiin saariin ja länteen päin tai vaihtoehtoisesti takaisin Ranta-Toivalaan, jossa karhuhavaintoja on tehty vuosittain.

Torstaina karhusta ei ilmoitettu yhtään havaintoja viranomaisille. Tiedossa ei ole, eikö havaintoja tehty vai eikö niistä ilmoitettu poliisille.

"Nyt saa vielä itse poistua"

Perjantaiaamuna Kallantieltä tuli kuitenkin uusi havainto. Karhu oli kävellyt lähellä katsastusasemaa Puijolle päin aamuaikaan eli juuri silloin, kun karhut yleensä liikkuvat ja niistä tehdään havaintoja.

– Arvio eläimen vaarallisuudesta ei ole muuttunut miksikään eli eläimen ei tiedetä aiheuttaneen vaaraa. Sille annetaan mahdollisuus poistua itse kauemmaksi asutuksesta, Pohjolainen sanoo.

Karhu on vältellyt koko ajan ihmisiä eikä sitä ole nähty aivan pihoissa.

– Jos eläimen käyttäytyminen muuttuu, olemme tietysti valmiita toimimaan. Karhun lopettaminen on silloin vaihtoehto, Pohjolainen sanoo.

Karkotetaan tai lopetetaan

Ongelmallista on, jos ihmisiä välttelevä karhu jää silti pyörimään Puijolle. Se on kaupunkikeskustan ja asuinalueiden välinen ulkoilualue, jolla liikkuu ainakin satoja ulkoilijoita päivittäin. Vaikka metsää on laajalti, paljon on myös kävelijöitä, juoksijoita ja pyöräilijöitä.

Poliisi toivoo, etteivät ihmiset asiakseen menisi etsimään karhua, vaan antaisivat sille tilaisuuden livahtaa itsekseen muualle.

Puijolla ei saa myöskään pitää koiria irti. Se on muun muassa luonnonsuojelualueella ja kuntopoluilla kiellettyä, vaikka osa rikkoo kieltoa jatkuvasti. Jos karhu jotain ongelmia aiheuttaisi, se todennäköisemmin johtuisi juuri sen mielenkiinnon herättäneestä koirasta.

Jos karhu jää Puijolle, sen lopettaminen on yksi vaihtoehto. Pohjolaisen mukaan vaihtoehtona on myös karhun karkottaminen. Siihen voidaan käyttää väripanoksella ampumista.

Karkotusaseen käyttö aiheuttaa suurpedolle hetkellistä kipua ja ajaa sitä siksi pois ihmisten luota. Väriläikkä puolestaan näyttää osuman ja toisaalta osoittaa ihmisille, että kyse on samasta eläimestä, jos siitä myöhemmin tehdään jossain havaintoja.

– Karkottaminen on kuitenkin siitä ongelmallista, ettei kukaan tiedä, mihin suuntaan karhu lähtisi. Jos karhu lähtisi torin suuntaan tai juoksisi tielle ja kolaroisi auton kanssa, silloinhan meillä olisi ongelma.

Etenkin kolaririski huolestuttaa

Sen takia poliisi ei ole tällä hetkellä jäljestänyt ja ajanut karhua aktiivisesti, koska nyt se voisi itse ilman painetta parhaiten hilpaista muualle vaikka yön aikana. Jos karhua ajettaisiin, se voisi juosta esimerkiksi moottoritielle.

Mahdollinen kolarissa loukkaantunut karhu asuinalueiden keskellä olisi vaarallinen toisin kuin mikä tilanne nyt on.

Poliisi ei ole myöskään antanut yleistä vaaramerkkiä karhusta, koska Itä-Suomessa se annetaan, jos eläin on vaaraksi eli esimerkiksi on riski sen hyökkäilevän ihmistä kohti. Tällaista käyttäytymistä Puijon karhuun ei ole liittynyt.

Itä-Suomessa ei ollut tapana antaa vaaramerkkiä pelkästä karhun näkemisestä kauempaa. Poliisilaitoksilla on asiassa eri toimintamalleja.

– Jos karhu on vielä ensi viikolla Puijolla, päätämme, yritetäänkö sen karkottamista vai miten toimimme.

– Viranomaiset seuraavat nyt tilannetta ja toivovat, että akuuteista havainnoista ilmoitetaan meille, Pohjolainen sanoo.

Karhu liikkuu Puijolla? - Toimi näin

Citykarhusta uusi havainto - Karhu nähtiin taas Puijolla

Karhu tuli Puijolle uimalla: "Metsään ei kannata mennä koiran kanssa"

Kuopion taajamakarhu livisti Puijon metsään – "Minä en kyllä menisi sinne"

Kuopion karhusta tehty useita lisähavaintoja - jäljitys täydessä vauhdissa

Vaaratiedotteet kuuluvat yhä koko maassa