Poliisi: Huumeiden katumyynti teki paluun Suomessa - yleensä ostarin pihalla

Huumeiden myynti on palannut takaisin näkyvään katumyyntiin. Välillä huumeiden katukauppa katosi kokonaan näkyvistä asuntoihin, jengitiloihin ja muihin yksityisiin tiloihin.

Poliisilla on kuitenkin havaintoja lähes läpi Suomen, että huumeiden myyjät ja ostajat tapaavat taas julkisilla paikoilla.

Julkisesta huumekaupasta on havaintoja esimerkiksi Helsingistä, Tampereelta, Kuopiosta ja useista pikkukaupungeista.

– Katumyyntiä ei ollut välillä, mutta se on tullut takaisin. Syynä on huumeiden verkkokaupan yleistyminen. Nyt kun verkossa sovitaan kaupat kasvotusten, kaksi tuntematonta ihmistä tapaavat toisensa mielummin turvallisuuden vuoksi julkisella paikalla kuin kummankaan asunnossa, rikoskomisario Juha Korhonen Itä-Suomen poliisista sanoo.

– Huumekauppaan liittyy nykyään ryöstämisen pelko puolin ja toisin. Siksi osalliset hakevat jonkinlaista julkista paikkaa, ja katumyynti on siksi lisääntynyt joka puolella Suomea.

– Katumyynnin tyypillisiä tapaamispaikkoja ovat nykyään ostoskeskukset ja kauppojen pihat. Niissä on ihmisvilinää eli kyseessä on julkinen paikka, mutta myös paikka, jossa ihmiset eivät kiinnitä toisiinsa huomiota.

Lisäksi poliisin tietoon on tullut rikostutkinnoilla tapauksia, joissa nuoret aikuiset ovat sopineet huumekaupan tapaamiset ravintolaan.

– Ravintoloiden pöydissä, vessoissa ja ruuhkissa ylipäätään tapahtuu katumyyntiä. Tällaisia tapauksia on tullut konkreettisesti esille.

Verkkosivuston tiedot kerättiin tutkintaan

Poliisi ja tulli tekivät kolmen viikon aikana valvontatempauksen, jossa puututtiin verkko- ja katumyyntiin.

Poliisi tavoitti jopa 369 epäiltyä, joista vangittiin 19 henkilöä. Pidätettyinä oli kaikkiaan 67 ihmistä ja kiinniotettuina 199.

Myös Tulli osallistui valvontatempaukseen omalta osaltaan. Käytännössä viranomaiset keräsivät tutkintaan useita huumeiden myyntitapauksia anonyymin Tor-verkon Sipulikanava-sivustolta. Kun viranomaiset olivat keränneet haluamansa tutkinta-aineiston, sen päätteeksi Tulli haki Sipulikanava-sivuston suljettavaksi.

Tulli tutkii Sipulikanava-sivuston toimintaa nyt törkeänä huumausainerikoksena ja muilla rikosnimikkeillä.

Poliisilla on lisäksi tutkinnassa useita törkeitä huumausainerikoksia ja huumausainerikoksia. Lisäksi pienempiä rikosasioita on jo hoidettu esimerkiksi sakoilla ja huomautuksilla.

Verkkovalvonnassa eniten tapauksia tutkivat esiin Helsingin poliisi, Hämeen poliisi ja Itä-Suomen poliisi. Kadulta eniten rikosilmoituksia kirjattiin Sisä-Suomen ja Lounais-Suomen poliisilaitoksilla.

– Huumevalvonta on edelleen yhtä tärkeää. Huumevalvonta tarkoittaa yleistä puuttumista huumeiden välittämiseen. Se on usein näkyvää valvontaa julkisella paikalla tai valvontaa siviilivarusteissa. Katuvalvonnan ohessa tehdään nykyään yleisesti verkkovalvontaa. Nämä yhdessä ovat huumevalvontaa, Korhonen sanoo.

Korhosen mukaan huumevalvonnan tärkein vaikutus on puuttua nuorten ja nuorten aikuisten toimintaan varhaisessa vaiheessa.

Muulla paljastavalla rikostutkinnalla tavoitetaan isojakin huumekauppiaita Suomessa, mutta pienemmän tason ostajissa ja myyjissä on paljon nuorta väkeä, jolla olisi hyviä mahdollisuuksia hakea tukea päihdeongelmaansa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Poliisi: Jokaisen vanhemman pitäisi tietää, että näillä sovelluksilla nuoret saavat huumeita

Verkon huumekauppa siirtyi neljälle uudelle sivustolle - myynti taas nousussa