Poliisi: Jokaisen vanhemman pitäisi tietää, että näillä sovelluksilla nuoret saavat huumeita

Kuopion huumepoliisi kiertää kaikki Kuopion yläkoulut tämän talven aikana. Tänä vuonna poliisi käy kuudella koululla ja loput koulut kierretään talvella ensi vuoden puolella.

Poliisin tarkoitus on tavata vanhempia vanhempainilloissa ja vastata kysymyksiin. Osassa tapaamisista paikalla on myös sosiaali- tai päihdetyöntekijöitä.

– Tarkoitus on herätellä vanhemmat samalle tasolle nuorten kanssa. On järisyttävä ilmiö, että nuorten ei enää tarvitse tuntea ketään saadakseen huumeita, vaan jokaisella on ala-asteelta asti älypuhelin, jolla huumeita saa tilattua, rikoskomisario Juha Korhonen Itä-Suomen poliisista sanoo.

– Kun nuoret kuulevat, miten helposti huumeita saa, monelle voi syntyä kiusaus kokeilla sitä. Osalla mopo karkaa sitten käsistä.

– Vanhempien kontrollin olisi hyvä lisääntyä ja vanhempien tulisi voida kysyä, jos lapsella on esimerkiksi Tor Browser, Orfox tai Wickr käytössä, miksi lapsi on sen sovelluksen hankkinut. On täysin aiheellinen kysymys käydä omien nuortensa kanssa läpi, mihin hän salattuja sovelluksia käyttää.

Kyseiset ohjelmat eivät ole laittomia, mutta poliisi kannustaa vanhempia kysymään ja keskustelemaan, mikä tarve nuorella on niiden käyttöön. Ohjelmilla yhteistä on se, että ne tavalla tai toisella salaavat viesti- tai nettiliikennettä.

Nuoria nettiostajia paljon

Kuopiossa ei ole viime aikoina tullut ilmi laajoja yläkoululaisiin liittyviä huumerinkejä, mutta ammattikoululaisista monet kärähtivät tehovalvontaviikolla.

– Verkkovalvonnassa on jäänyt paljon kiinni etenkin 17–18-vuotiaita nuoria.

- Riski on nykyään juuri huumekaupan helppoudessa. Verkko on mahdollistanut huumeiden ostamisen, vaikka nuori ei olisi tuntenut yhtään huumeiden käyttäjää tai myyjää aiemmin.

Toisaalta erilaiset verkkosovellukset ovat yhtä lailla myös poliisin käytössä ja poliisi voi kerätä niistä tietoa rikostutkintoja varten.

–  Ne ovat julkisia sovelluksia. Poliisi saa niitä käyttää, poliisi osaa niitä käyttää ja poliisi käyttää niitä päivittäin.

Lisäksi poliisi on tehnyt viime aikoina tilastojen mukaan aiempaa enemmän valeostoja. Esitutkintapöytäkirjoista käy ilmi, että poliisi voi esiintyä verkkokaupassa huumeiden ostajana ja sopia tapaamisen, jonka jälkeen myyjä otetaan kiinni.

Ostajilta ja myyjiltä löytyy yleensä hallusta, ajoneuvosta tai lähimaastosta pieniä huume-eriä. Autoista ja kodeista löytyy myös erilaisia käyttövälineitä.

- Huumeet ovat usein minigrip-pusseissa, lasi- tai muovipurkeissa tai erilaisissa pussukoissa. Subutexia myydään lääkeliuskoissa.

Korhonen neuvoo vanhempia kysymään ja etsimään tietoa. Kuopion seudulla apua voi kysyä aina esimerkiksi Kuopion seudun päihdepalvelusäätiöltä.

Kaikkiin nettisivuihin tai yhdistyksiin ei voi luottaa. Monet niistä tarjoavat väärää tietoa huumeista, joten tiedot kannattaa tarkastaa ja kysyä neuvoa luotettaviin nettisivujen löytämiseksi.

- On karhunpalvelus, jos ongelmaa yrittää vain lakaista maton alle. Huumeiden käyttöön ja esimerkiksi niihin liittyviin omaisuusrikoksiin kannattaa puuttua.

Kuopiossa on joissakin lähiöissä yleistynyt varkausaallot kuten automurrot. Poliisi kehottaa tekemään kaikista tapauksista rikosilmoitukset, jotta tapauksia voidaan sarjoittaa ja tutkia.

Iso osa Suomen omaisuus- ja väkivaltarikoksista liittyy tällä hetkellä huumausainerikollisuuteen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Poliisi: Huumeiden katumyynti teki paluun Suomessa - yleensä ostarin pihalla

Verkon huumekauppa siirtyi neljälle uudelle sivustolle - myynti taas nousussa