Poliisi: Kun on taitoa, tuuri seuraa mukana

Kuopion poliisien mukaan maanantainen välikohtaus Kuopion Puijolla jää elämään legendana työtarinoihin.

Neljä poliisipartiota lähti kiireesti etsimään ryöstäjää, joka oli hyökännyt naisen kimppuun.

Yksi partio huomasi nuoren miehen lähtevän lähistöltä juosten karkuun. Kun poliisit lopulta tavoittivat tämän, mies oli aivan väärä. Tai oikea.

Mies ei ollut etsitty ryöstäjä, mutta sen sijaan hän oli poliittissävytteisistä väkivaltarikoksista etsintäkuulutettu oululaismies, jota poliisit olivat yrittäneet löytää jo lähes kahden vuoden ajan ympäri Suomen sekä myös ulkomailtakin kansainvälisen etsintäkuulutuksen vuoksi.

Samaan aikaan oikea ryöstäjä harhaili läheisellä asuinalueella, soitti lopulta itse hätäkeskukseen ja jäi sitten odottamaan, että poliisit tulisivat hakemaan hänetkin talteen.

Lopulta kaksi rikoksesta epäiltyä miestä jäi kiinni.

Eikä tapaus ole ensimmäinen. Savossa on jäänyt vuosien varrella kiinni useita pitkin Suomea livistäneitä vankikarkureita, ulkomaalaisia varaskoplia ja muita etsintäkuulutettuja.

Aina katsotaan, kuka tuolla menee

Tutkinnanjohtaja Mikko Miettinen sanoo, että tilanteessa oli mukana sattumaa.

- Ja savolaisethan ovat uteliaita!

Utelaisuus näkyy siinä, että karkuun juoksevilta miehiltä kysellään aina, kukahan herra on sukujaan ja onko etsintäkuulutuksia perässä.

- Lähtökohtaisesti tällaiset tilanteet ovat perustyötä, jossa poliisilla kuuluu olla ammattitaitoa tehdä oikeita ratkaisuja. Lisäksi mukana voi joskus olla ripaus tuuriakin, ylikomisario Harri-Pekka Pohjolainen arvioi.

Pohjolainen myöntää, että erikoisemmat onnistumiset joka tapauksessa lämmittävät mieltä.

Pohjolaisen mukaan tehtävillä mukana olleet poliisit ja heidän esimiehensä ovat tyytyväisiä ja iloisia etenkin, kun kiinni jää jokin poikkeuksellinen vaativasti löydettävä tai vaarallinen henkilö.

Useita rikosnimikkeitä

Poliisit eivät heti maanantaina Kuopiossa tienneet kaikkea etsintäkuulutetun miehen taustoista, mutta kun asia selvisi lopulta keskiviikkona, miehen kiinnijäämisen merkitys nousi esille.

Nuoresta iästään huolimatta miehen epäillään olleen mukana kansallissosialistisessa liikkeessä, joka on tuonut uusnatsi-aatetta esille Suomessa.

Mies oli pakoillut oikeutta jo lähes kaksi vuotta, vaikka hänet oli vangittu poissaolevana vime talvena törkeästä pahoinpitelystä keskustelutilaisuudessa Jyväskylässä tammikuussa 2013.

Lisäksi miestä syytetään Oulussa pahoinpitelystä, poliittisten toimintavapauksien loukkaamisesta ja kokouksen estämisen yrityksestä eli kaasuiskuhyökkäyksestä keskustelutilaisuuteen 2012.

– Meillä oli vihje, että mies voisi liikkua Kuopiossa. Häntä ei kuitenkaan tavoitettu. Nyt oli sattumaa, että hän tuli partiota vastaan, Pohjolainen kertoo.

Poliisi oli seurannut satunnaisesti paikkoja, joissa miehen epäiltiin yöpyneen ja liikkuneen Savossa.

- Poliisilla on koko ajan satoja tai jopa tuhansia etsintäkuulutettuja etsinnässä. Sen sijaan on harvinaista, että joku pakoilee poliisia noinkin kauan, Pohjolainen arvioi nyt ilmi tullutta tapausta.

Kuopion poliisiasemalle ei ole tiedossa Jyväskylän tarjoamia pullakahveja pitkällisen etsinnän päättämisen kunniaksi.

- Mutta kyllä tästä voi positiivista palautetta antaa, että tehtävä meni hyvin ja etsityt henkilöt saatiin kiinni.

Aate näkyy välillä ja joskus säikäyttää

Kuopiossa oli viime viikkoina levitelty myös poikkeuksellisen paljon erilaisia uusnatsi-tarroja.

Osassa tarroista oli myös Anders Behring Breivikin tekemiä murhaiskuja ihannoivia kuvia ja tekstejä. Ne säikäyttivät etenkin nuoria, jotka olivat nähneet tarroja yllättäen.

Tiedossa ei ole, liittyykö viimeaikainen tarrakampanja nyt kiinnisaatuun mieheen tai hänen kaveripiiriinsä, mutta tarroja on ollut aiemmin myynnissä ja jaossa miehen aatejärjestön kautta.

 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Pitkään etsitty mies jäi kiinni Kuopiossa

Ryöstäjä oli Niuvasta karannut potilas