Poliisi: Kymmeniä taideteoksia varmistui väärennöksiksi

Poliisin mukaan useat kymmenet taideteokset ovat tähän mennessä osoittautuneet väärennetyiksi vyyhdissä, jossa Itä-Suomen poliisi tutkii ortodoksisten seurakuntien tiloissa järjestetyissä, kiertävissä myyntinäyttelyissä myytyjä töitä.

Poliisi on takavarikoinut ison määrän ostajien hallussa olleita teoksia, joita epäillään väärennetyiksi. Poliisi aikoo käyttää niitä näyttönä kesken olevassa esitutkinnassa.

Savon Sanomien tietojen mukaan rikosvyyhdissä ei ole kyse vain yksittäisissä näyttelyissä myytyjen töiden alkuperästä ja hinnoista, vaan poliisi tutkii kahden kuopiolaisen henkilön ja heidän yrityksensä toimia ainakin epäiltyinä törkeinä petoksina, törkeinä väärennöksinä ja väärennöksinä.

Poliisin lisäksi asiaa on tutkimassa myös Verohallinto.

Tauluja takavarikoitu

Tällä hetkellä takavarikoituja teoksia on useita kymmeniä. Jos kyse osoittautuu olevan rikoksesta, ostaja voi menettää hankkimansa taulun ja hän voi hakea korvauksia siitä.

– Teoksia ostaneita asiakkaita on toistakymmentä, joista osa on ostanut yksittäisiä töitä ja osa useita, rikoskomisario Kauko Kuismin kertoo.

Kansallisgallerian poliisille antaman lausunnon mukaan ulkomaalaisten tunnettujen taiteilijoiden kuten Pablo Picasson tekemisiksi grafiikan koevedoksiksi väitetyt työt on todettu tietokoneavusteisiksi printeiksi eli käytännössä ne on tehty mustesuihkutulostimella.

Savon Sanomien tarkastaman tiedon mukaan täysin samanlaisia signeerattuja printtejä löytyy tällä hetkellä myynnissä esimerkiksi Ebay-verkkohuutokaupasta noin 5–10 euron hintaan.

Esimerkiksi Jyväskylässä ortodoksisen seurakunnan tiloissa järjestetyssä näyttelyssä Picasson töistä kerrottiin niissä olevan kyse koevedoksissa, jossa hän itse oli "säätänyt" vedoksen värejä.

Teosten myynnistä epäillään kuopiolaisen Saxton-liikkeen omistajaa Sari Tikkasta ja hänen puolisoaan Jussi Savolaista. Savolainen tuli asiassa itse julkisuuteen antamalla tiedotusvälineille laajalti haastatteluja, kun myyntinäyttelyt kiersivät eri puolilla Suomessa. Hän kertoi olevansa näyttelyjen tiedottaja.

Savolainen ilmoitti viime päivinä medialle useaan otteeseen, että he kiistävät syyllistyneensä asiassa mihinkään rikoksiin. Lisäksi hänen mukaansa he eivät ole tienneet mahdollisia väärennöksiä vääriksi.

Teoksia on kuitenkin välitetty taidealan konsulttiyritykseksi ilmoittautuneen Saxton-liikkeen kautta. Esimerkiksi Picasso kuoli kymmeniä vuosia ennen mustesuihkutulostimen keksimistä, joten hänen aitoja signeerauksiaan ei kukaan voi edes luulla löytyvän 1990–2000-luvun tekniikalla tehdyistä tulosteista.

Kyse ei voi olla siten tunnetun taiteilijan värien säätämisen kokeiluista, kun hän ei ole voinut kyseistä printtaustekniikkaa edes käyttää.

Kokoelmasta myyty teoksia ainakin vuodesta 2004

Savon Sanomien tietojen mukaan teoskokoelmaan liittyviä töitä on myyty esimerkiksi Kuopiossa ainakin jo vuodesta 2004 asti. Alimmillaan kokoelmaan kuuluvia suomalaisten taitelijoiden maalauksia on myyty esimerkiksi Kuopio Raittiustalolla 50–120 euron hintaan.

Lisäksi myynnissä on ollut jatkuvasti Picasson ja Matissen vedoksiksi väitettyjä töitä.

Kuisminin mukaan tutkintavyyhti on syyttäjän kanssa päätetty rajata koskemaan rikosepäilyjä vuosilta 2014–2017.

Myyntinäyttelyitä pitäneet ja mainostaneet ortodoksiset seurakunnat tai kirkko eivät ole Kuisminin mukaan epäiltyinä.

Poliisin tutkiman taulukaupan varoja tilitettiin lähetystyöhön - pääosa rahoista jäi antamatta

Poliisi tutkii, väitettiinkö taideteosten arvosta petollista tietoa

Taiteilijan kerroin ja teoksen koko – taiteen hintaa määritellään monin tavoin