Poliisi: Revittely netin susikeskusteluissa ei auta mitään

Poliisi harmittelee netin kärjekästä ja vihamielistä keskustelua myös susiasioista.

Poliisi pyytää osallisia hillitsemään kieltään ja miettimään sävyään tai väittämiään kirjoituksissa.

Ylikomisario Harri-Pekka Pohjolainen Itä-Suomen poliisista muistuttaa, että metsissä kulkevilla toimijoilla on Itä-Suomessa erittäin hyvää yhteistyötä, jota ei kannata nettiväitteiden takia rikkoa.

– Nyt toivoisin kaikilta osapuolilta asiallisuutta väärien tulkintojen sijasta. Revittely ei auta mitään, Pohjolainen neuvoo.

Nettikeskustelu ryöpsähti käyntiin rajusti taas pienen tauon jälkeen, kun Sunnuntaisuomalaisessa julkaistiin viime sunnuntaina jutussa luonnonsuojelijoiden näkemyksiä sekä Pohjolainen kertomaa poliisille tulleista vihjetiedoista liittyen susikiistoihin.

Pohjolaisen mukaan sanomisia on tulkittu turhan herkästi. Hän ei väittänyt, että poliisin rikostiedustelu tai -tutkinta koskisivat metsästäjiä yleensä, vaan hyvin marginaalisia ryhmiä.

– Nyt eri kuppikunnat riitelevät ja miekkailevat julkisuudessa, mutta poliisi on avoin kaikille. Me haluamme tietoja ja havaintoja kaikilta, koska niin saamme oikein tilannekuvan.

– Poliisin on lainkin mukaan pyrittävä sovinnollisuuteen, Pohjolainen muistuttaa ja toivoo, että sovinnollisuudesta ottaisivat mallia myös muut ihmiset tahallisen kärjistämisen sijasta.

Poliisin kuuluu olla neutraali ja sovinnollinen

– Poliisissa olemme mielellämme neutraaleja, vaikka se voi näyttää virkamiesmäiseltä, Pohjolainen sanoo.

– Virkamiesmäinen, avoin, luotettava toiminta on ainoa keino tehdä tätä työtä. Meillä omat tunteet eivät saa vaikuttaa päätöksentekoon, vaan haluamme läpinäkyvästi kertoa perusteet toiminnallamme.

Pohjolainen pyytää vilkkaimpia nettikeskustelijoita huokaisemaan hetken ja etsimään sitten asiallista keskusteluyhteyttä, jotta niin susien häiritsevät pihakäynnit kuin lainvastainen salametsästys saadaan yhteistyössä kuriin.

Itä-Suomen poliisilaitos on osaltaan näyttänyt mallia yhteistyössä jo pitkän aikaa, ja erävalvonnan poliiseilla on hyvät keskusteluyhteydet niin aktiivimetsästäjiin kuin luonnonsuojelijoihin.

Poliisin päätökset susien poistamisen luvista ovat myös julkisia asiakirjoja. Samoin poliisi on julkistanut periaatteet, mitkä lasketaan suurpedon pihakäynneiksi ja millä periaatteilla poliisi puuttuu asutuksen lähelle tuleviin suurpetoihin.

Päätösten avoimuus on herättänyt jo paljon myönteistä palautetta.

Pohjolaisen mukaan keskustelussa on menty eteenpäin ja yhteistyö kehittynyt. Nettikeskusteluryöppyjä hän kuitenkin harmittelee siltä osin, jos palautteissa ei pysytä asiassa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Poliisin mielestä susikeskustelua tulkittu liiallisesti

Poliisit saattavat joutua rikostutkinnan kohteeksi susijupakassa: "Peli on kovaa"

Poliisi: Susien houkuttelu on uusi ilmiö

Luonnonsuojelijat: Susia ohjataan kohti asutusta kaatolupien saamiseksi