Poliisi: Sivut jälleen käytössä – muutkin hyökkäyksien kohteeksi joutuneet nettisivut näyttävät toimivan

Poliisin, hätäkeskuksen, Verohallinnon ja Rajahallinnon verkkopalveluihin sekä Suomi.fi-tunnistautumiseen kohdistui torstaina palvelunestohyökkäys. Sivut saatiin palautettua käyttöön puoliltapäivin, mutta hyökkäys uusiutui iltapäivällä.

Poliisi tiedotti illalla Twitterissä omien nettisivujensa olevan jälleen käytössä. Myös muiden hyökkäysten kohteeksi joutuneiden viranomaispalvelujen nettisivut näyttivät olevan illalla toiminnassa.

–  Varmaan sama hyökkääjä on keksinyt uuden tavan tulla niiden aamupäivällä tehtyjen suojausten ohi, Valtion tieto- ja viestintätekniikkakeskus Valtorin tuotantojohtaja Tero Latvakangas kertoi STT:lle, kun tilanne jatkui iltapäivällä.

Latvakangas kertoi, että hyökkääjän oletettiin olevan sama, koska hyökkäys kohdistui samoihin kohteisiin kuin aiemmin. Hänen mukaansa hyökkäyksen toistuminen ei ole epätyypillistä.

–  Sillä lailla aika tyypillistä minusta on, että jos joku hyökkää, niin se yrittää useampaan otteeseen eikä heti luovuta, Latvakangas kertoi.

Palvelunestohyökkäyksistä tulisi ilmoittaa viranomaisille

Keskusrikospoliisi kertoi torstaina Twitterissä saaneensa tutkintapyynnön palvelunestohyökkäyksestä poliisi.fi-sivuille. Tviitissä kerrottiin, että asian selvittäminen on alkanut.

–  Poliisi kehottaa aina, kun mikä tahansa palvelu joutuu palvelunestohyökkäyksen kohteeksi, ilmoittamaan siitä viranomaisille. Näin me olemme nyt itsekin tehneet, kertoi ylitarkastaja Anna Lind Poliisihallituksesta STT:lle.

Lind kehottaa ilmoittamaan hyökkäyksistä poliisille sekä Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin Kyberturvallisuuskeskukseen.

Ainakin poliisin sivuilla havaittiin häiriöitä myös keskiviikkona.

Torstaina oli epäselvää, mistä hyökkäykset johtuivat tai kuka niiden takana on.

Kyberturvallisuuskeskuksen tietoturva-asiantuntija Juha Tretjakovin mukaan Venäjän presidentti Vladimir Putinin keskiviikkoisella Suomen vierailulla ei uskota olevan yhteyttä palvelunestohyökkäykseen.

–  Se on luultavasti sattumaa. Tuskin liittyy mihinkään tällaiseen, Tretjakov sanoi torstaina aamupäivästä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.