Poliisi: Ulkoministeri Soinin kimppuun yrittäneen miehen taustalta ei ole paljastunut järjestäytynyttä toimintaa – Soldiers of Odin -takki on "otettu tutkinnassa huomioon"

Poliisi ei usko, että ulkoministeri Timo Soiniin (sin.) pari viikkoa sitten kohdistuneen hyökkäysyrityksen taustalla olisi järjestäytynyttä toimintaa. Tutkinnanjohtaja Jari Springaren mukaan jutussa on edelleen vain yksi epäilty, vuonna 1967 syntynyt mies, jonka poliisi otti kiinni paikan päältä.

Välikohtaus sattui sunnuntaina 24. maaliskuuta Vantaalla Korson maalaismarkkinoilla. Mies oli lähestynyt Soinia ja ministerin sanoin yrittänyt lyödä häntä. Miestä epäillään pahoinpitelyn yrityksestä ja virkamiehen väkivaltaisesta vastustamisesta.

Miehellä oli yllään takki, jonka selkämyksessä oli katupartioista tunnetun, maahanmuuttovastaisen Soldiers of Odin -ryhmän logo.

–  Tätä mainittua vaatetusta ja siihen liittyviä seikkoja, kuten aatemaailmaa, on otettu esitutkinnassa huomioon. Tutkinnan aikana ei kuitenkaan ole tullut lisäviitteitä siitä, että tapaukseen liittyisi järjestäytyneisyyttä, suunnitelmallisuutta tai muita epäiltyjä, Springare sanoi STT:lle torstaina.

Epäillyn mahdollista motiivia tai esimerkiksi sitä, oliko kyseessä hetkessä syntynyt päähänpisto, Springare ei halua kommentoida kesken tutkinnan. Esitutkinta valmistuu lähiviikkoina, jonka jälkeen asia Springaren mukaan todennäköisesti siirtyy syyttäjän arvioitavaksi.

Vasemmistoliiton ehdokasta töninyt ja solvannut mies yhä kateissa

Poliisi tutkii edelleen myös vasemmistoliiton eduskuntavaaliehdokas Suldaan Said Ahmediin kohdistunutta hyökkäystä Helsingissä.

Said Ahmed oli tulossa vaalipaneelista maanantaina 25. maaliskuuta, kun Itäkeskuksessa häntä lähestyi kaksi miestä. Toinen miehistä tönäisi ehdokasta rintaan ja solvasi erilaisilla loukkaavilla ilmauksilla.

Miehet seurasivat Said Ahmedia metroon, jossa solvaaminen jatkui koko metromatkan ajan Kontulaan. Poliisi oli junaa vastassa Kontulan asemalla, mutta mies onnistui pakenemaan paikalta.

Poliisi ei ole tavoittanut rikoksista epäiltyä miestä eikä hänen henkilöllisyytensä ole poliisin tiedossa. Asian selvittäminen kuitenkin jatkuu. Poliisi tutkii tapahtunutta lievänä pahoinpitelynä ja kunnianloukkauksena.

Suldaan Said Ahmed on Helsingin kaupunginvaltuutettu ja vasemmistoliiton puoluevaltuuston ensimmäinen varapuheenjohtaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.