Poliisi alkoi selvittää poliittista koplausta vanhassa Harri Jaskari -tutkinnassa – päätyi itse rikostutkinnan kohteeksi

Poliisirikossyyttäjä epäilee, että poliisi yritti tutkia laittomasti vanhaa rikostutkintaa kokoomuksen entisestä puoluesihteeristä Harri Jaskarista. Omatoimisen tutkinnan taustalla oli ajatus siitä, että silloiset ykkösrivin poliitikot olisivat päässeet vaikuttamaan tutkintaan.

Normaalisti poliisirikostutkintaa johtaa syyttäjä, eikä poliisi voi ryhtyä tutkimaan omatoimisesti toisen poliisin toiminnan laillisuutta.

Yli kymmenen vuoden takaisen rikostutkinnan johtajan esimiehenä oli silloinen Helsingin poliisin rikosylikomisario ja nykyinen kokoomuksen kansanedustaja Kari Tolvanen. Tolvanen kummastelee sitä, että hänet on yhdistetty väitteissä poliittiseen koplaukseen ikivanhassa tutkinnassa.

–  Vuonna 2006 ei ollut villeimmissä mielikuvissakaan, että olisin kansanedustajana tai jonkin poliittisen liikkeen jäsenenä, Tolvanen sanoo STT:lle.

Tolvasen sijaan tutkittavaksi päätyi lopulta poliisikaksikko, joka ryhtyi syyttäjän mukaan pöyhimään vanhaa tutkintaa vuosina 2017–2018.

Väitteitä yöllisestä tapaamisesta

Helsingin poliisi epäili Harri Jaskaria vuonna 2006 useista rikoksista, joista lähes kaikki kuivuivat kasaan oikeudenkäynnin loppuun mennessä. Tapahtumat liittyivät hänen aiempaan seurustelukumppaniinsa, jonka kertomus kuitenkin muuttui esitutkinnan aikana.

Jaskari menetti paikkansa puoluesihteerinä, mutta esimerkiksi epäily parituksesta kaatui jo syyttäjän käsissä. Oikeus tuomitsi Jaskarin laittomasta uhkauksesta.

Syyttäjä Jukka Haavisto on nyt tutkinut poliisien omatoimista poliisirikostutkintaa, eikä ole löytänyt perusteita epäillä minkäänlaista vilunkia vuoden 2006 tutkinnassa.

Epäillyn omatoimisen tutkinnan taustaväitteinä oli STT:n tietojen mukaan muun muassa se, että silloinen pääministeri Matti Vanhanen (kesk.) olisi tavannut Kari Tolvasta puistossa yöllä ja päässyt vaikuttamaan tutkintaan.

Vanhasta on kuultu uusimmassa tutkinnassa todistajana. Hänen mukaansa väitteet kuulostivat absurdilta, monimutkaisilta ja aivan vierailta.

–  En saanut kiinni oikein, että mistä oli kyse, Vanhanen sanoo STT:lle.

Epäilty omatoiminen poliisirikostutkinta on siirtynyt syyteharkintaan ja epäilty kunnianloukkaus ja perätön lausumana viranomaismenettelyssä loppulausunnolle. Ensimmäisessä esitutkinnassa on siis selvitetty sitä, onko salassa pidettävä versio Jaskari-pöytäkirjasta vuodettu ulos poliisista ja onko poliisi tehnyt omatoimista poliisirikostutkintaa. Toisessa taas sitä, ovatko poliisit kertoneet alkuperäisestä Jaskari-esitutkinnasta asioita, jotka eivät pidä paikkaansa.

Epäillyt kiistävät rikokset.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Kilpisjärvellä satoi ensilumi – sää jatkuu kylmänä viikonloppuun asti

Kuljetusala tyrmää hallituksen päätöksen parafiinisen dieselin veroalen poistosta –  Neste aikoo palata perinteisen dieselin valmistukseen, jos puhtaamman dieselin veroetu poistuu

Niemiojan perheen menot kasvavat 120 euroa vuodessa: "Kyllä lisäkulut tuntuvat" – Näin budjettipäätökset vaikuttavat arkeen

Macron ja Rinne asettavat Britannialle takarajan – Boris Johnsonin annettava kirjallinen ehdotuksensa syyskuun loppuun mennessä

Asiantuntijat pitävät budjetissa esiteltyjä työllisyystoimia melko vaatimattomina –  vaikeita talouspäätöksiä ei ole vielä tehty

Poliisihallitus varoittaa viallisesta patruunaerästä – käyttö lopetettava välittömästi

Presidentti Niinistö tapaa Trumpin Washingtonissa lokakuussa

Eduskunta aloitti Suostumus2018-aloitteen käsittelyn – "On päivänselvää, että seksi ilman suostumusta on raiskaus"

Isäpuoli tuomittiin 11 vuoden vankeuteen vakavasti sairaan tytön taposta Nurmijärvellä

KHO: Netissä tapaaminen ja eri maissa asuminen eivät estä oleskeluluvan myöntämistä avioliiton perusteella

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.