Poliisi aloittaa tutkinnan Oulun kirjaston ennakkoäänestyksestä

Oulun poliisi aloittaa esitutkinnan, joka liittyy eduskuntavaalien ennakkoäänestykseen. Kyse on tapauksesta, jossa äänestämään saapuneita henkilöitä poistettiin ennakkoäänestyspaikalta kello 20, kun äänestysaika oli päättynyt viimeisenä ennakkoäänestyspäivänä.

Ennakkoäänestyspaikka oli Oulun pääkirjasto. Poliisin mukaan epäilty rikos on tässä vaiheessa vaalituloksen vääristäminen.

Vaalilain nojalla kaikkien ennen sulkemisaikaa ennakkoäänestyspaikalle saapuneiden pitäisi päästä äänestämään. Tätä painotetaan myös vaalitoimitsijoiden koulutuksessa.

Oulun keskusvaalilautakunnan puheenjohtaja Aulikki Heinonen on aiemmin kertonut, että kirjaston virastomestari ilmoitti, että hänen työaikansa päättyy ja ovet suljetaan. Heinosen mukaan vaikutti siltä, että paikalla olleet vaalitoimitsijat eivät reagoineet virastomestarin menettelyyn.

Oulussa ennakkoäänestyspaikalta joutui Heinosen mukaan lähtemään mahdollisesti jopa viisikymmentä ihmistä.

Heinonen pahoitteli tapahtunutta. Myös vaalijohtaja Arto Jääskeläinen oikeusministeriöstä piti tapausta poikkeuksellisena ja valitettavana.

Jos joku ennakkoäänestyspaikalta pois joutuneista ei pystynyt äänestämään varsinaisena vaalipäivänä, äänioikeus jäi Jääskeläisen mukaan käyttämättä.

Esitutkinta pyritään poliisin mukaan suorittamaan kesään mennessä. Sen jälkeen syyttäjä päättää, nostaako hän asiasta syytteen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.