Poliisi aloittaa tutkinnan Oulun kirjaston ennakkoäänestyksestä

Oulun poliisi aloittaa esitutkinnan, joka liittyy eduskuntavaalien ennakkoäänestykseen. Kyse on tapauksesta, jossa äänestämään saapuneita henkilöitä poistettiin ennakkoäänestyspaikalta kello 20, kun äänestysaika oli päättynyt viimeisenä ennakkoäänestyspäivänä.

Ennakkoäänestyspaikka oli Oulun pääkirjasto. Poliisin mukaan epäilty rikos on tässä vaiheessa vaalituloksen vääristäminen.

Vaalilain nojalla kaikkien ennen sulkemisaikaa ennakkoäänestyspaikalle saapuneiden pitäisi päästä äänestämään. Tätä painotetaan myös vaalitoimitsijoiden koulutuksessa.

Oulun keskusvaalilautakunnan puheenjohtaja Aulikki Heinonen on aiemmin kertonut, että kirjaston virastomestari ilmoitti, että hänen työaikansa päättyy ja ovet suljetaan. Heinosen mukaan vaikutti siltä, että paikalla olleet vaalitoimitsijat eivät reagoineet virastomestarin menettelyyn.

Oulussa ennakkoäänestyspaikalta joutui Heinosen mukaan lähtemään mahdollisesti jopa viisikymmentä ihmistä.

Heinonen pahoitteli tapahtunutta. Myös vaalijohtaja Arto Jääskeläinen oikeusministeriöstä piti tapausta poikkeuksellisena ja valitettavana.

Jos joku ennakkoäänestyspaikalta pois joutuneista ei pystynyt äänestämään varsinaisena vaalipäivänä, äänioikeus jäi Jääskeläisen mukaan käyttämättä.

Esitutkinta pyritään poliisin mukaan suorittamaan kesään mennessä. Sen jälkeen syyttäjä päättää, nostaako hän asiasta syytteen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Marin A-studiossa: Karanteeni- ja testauslinjauksessa olisi kaivattu selvempää viestintää – "Kyse ei ole poliittisesta päätöksestä vaan viranomaispäätöksestä"

SAK:n jättävä Matti Huutola kaipaa tupoja ja konsensusta takaisin – "Suomi ei pärjää kuin sopimalla – selkävoittoja ei kannata hakea"

Riskimaista Helsinki-Vantaalle saapuville ei pakkokaranteenia

Päätös pakkokaranteenista pitää tehdä jokaisen ihmisen osalta erikseen, sanoo julkisoikeuden apulaisprofessori

Helsingin merialueelta kerrottiin löytyneen ihmisruumiin osia – osoittautuivat karhun käpäliksi

Teollisuuden vientiongelmiin vastataan sähköveron alennuksella VM:n budjettiehdotuksessa

Kaksi ulkomaalaista miestä sai suomalaiset henkilötunnukset väärillä nimillä – osallistuivat nettipetoksilla vietyjen rahojen piilottamiseen

Miestä epäillään taposta leirintäalueella Puumalassa – ruumis löytyi viime kesänä

"Meteorologi ei lupaa mitään" – Tauko lähetyksessä voi olla merkki siitä, että meteorologi kertaa kaikille tuttua rimpsua

Myös Marin pitää riskialueille tietoisesti matkustaneiden korvauksia epäoikeudenmukaisina – yksityistä sektoriakin voidaan käyttää testauksen nostamisessa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.