Poliisi antoi asevaraston takaisin ilman päätöstä

Johtavassa asemassa ollut savolainen poliisi luovutti yhteensä kuusi haulikkoa ja kivääriä takaisin alkoholiongelmaiselle ja itsetuhoiselle miehelle vain muutama kuukausi niiden poisottamisen jälkeen.

Aseet oli otettu pois useista törkeistä rattijuopumuksista tuomitulta mieheltä kesällä 2008. Mies valitti aselupapäätöksestä hallinto-oikeuteen, joka piti peruuttamisen voimassa.

Poliisi päätti kuitenkin antaa miehelle hänen aseensa takaisin vielä samana syksynä, jotta hän pääsisi metsästämään. Poliisiin oli vedonnut miehen äiti, joka oli huolestunut poikansa masentuneisuudesta. Miehen oli päästävä takaisin rakkaan harrastuksensa pariin.

Johtavassa asemassa ollut poliisi ei missään vaiheessa tavannut itse aseluvan haltijaa. Aseet hän oli luovuttanut miehen veljelle. Palautuksesta ei tehty merkintöjä. Sen sijaan tammikuussa 2009 samainen poliisi kirjasi aselupien peruuttamisen, vaikka aseet eivät edes olleet enää poliisin hallussa.

Tilanne paljastui helmikuussa 2010, kun poliisipartio joutui ottamaan miehen kiinni. Itsetuhoiselta ja sekavalta mieheltä löytyivät samaiset aseet ja panokset, jotka otettiin uudelleen pois.

Poliisi tuomittiin torstaina tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta sakkoihin. Kuopiossa istuneen Pohjois-Savon käräjäoikeuden mukaan mies syyllistyi törkeään huolimattomuuteen palauttaessaan aseluvat ilman asianmukaista lupaharkintaa, päätöksiä ja merkintöjä rekisteriin.

Eläkkeellä oleva poliisi joutuu maksamaan 10 päiväsakkoa, yhteensä 520 euroa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.