Poliisi epäilee: Latvialaismies järjesti Suomeen suuren määrän huumeita, joita levitettiin ainakin Oulussa ja pääkaupunkiseudulla

Poliisi kertoi perjantaina, että se on paljastanut törkeiden huumausainerikosten kokonaisuuden, jossa vaarallisia aineita on myyty ja levitetty ainakin pääkaupunkiseudulla ja Oulussa.

Tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Mikko Nikkanen kertoi STT:lle, että kokonaisuudessa on yhteensä lähes 20 epäiltyä. Helsingin poliisi on tehnyt yhteistyötä Tullin ja Oulun poliisin kanssa.

Helsingin poliisilla on ollut tutkinnan aikana vangittuna ja pidätettynä yhteensä kymmenen ihmistä. Kaikkia epäillään yhä rikoksista, ja keskeiset epäillyt ovat edelleen vangittuna. Esitutkinnan perusteella latvialaisen miehen epäillään järjestäneen Suomeen merkittäviä määriä huumeita.

–  Suomeen on salakuljetettu ja levitykseen päätynyt jopa 50  000 Subutex-tablettia, vähintään 10  000 ekstaasitablettia, yksitoista kiloa amfetamiinia ja noin kaksi kiloa kokaiinia, poliisin tiedotteessa sanotaan.

Toiminnan epäillään alkaneen viime syksynä ja jatkuneen tämän vuoden kevääseen.

Nikkanen kertoo, että latvialaismiehen on ottanut kiinni Helsingin poliisi ja mies on edelleen vangittuna. Mies on noin 30–40-vuotias. Muut Helsingin poliisin tutkinnassa kiinni jääneet epäillyt ovat suomalaisia.

–  Näillä henkilöillä on sekä Suomessa että ulkomailla rikostaustaa, Nikkanen sanoo STT:lle.

Poliisi kertoo takavarikoineensa noin 3,8 kiloa amfetamiinia, 800 grammaa kokaiinia, 8  000 ekstaasitablettia, neljä ja puoli kiloa marihuanaa ja 3  000 Subutex-tablettia. Lisäksi on takavarikoitu melkein 150  000 euroa käteistä rahaa, 12 luvatonta käsiasetta ja muun muassa konepistooli.

Aseet on poliisin mukaan takavarikoitu jutun keskeisten epäiltyjen hallitsemista tiloista. Joukossa on ollut sekä varastetuiksi ilmoitettuja että laittomia aseita.

Huumeita säilytetty useissa asunnoissa Helsingissä

Poliisi kuvailee, että huumeita levittäneen ryhmän toiminta on ollut suunnitelmallista. Huume-eriä on säilytetty asunnoissa eri puolilla Helsinkiä.

–  Asunnot on hankittu käyttöön vain huumausaineiden säilyttämistä ja levittämistä varten. Lisäksi ryhmän jäsenet ovat käyttäneet viestinnässään vahvasti suojattuja älypuhelimia ja sovelluksia, joiden hankkiminen ja käyttö on maksanut tuhansia euroja, tutkinnanjohtaja Nikkanen Helsingin poliisista sanoo tiedotteessa.

Poliisin mukaan ryhmä on toimittanut Ouluun kolmella eri kerralla Subutex-tabletteja, amfetamiinia ja kokaiinia. Oulun poliisin tutkinnassa vangittiin useita ihmisiä ja takavarikoitiin muun muassa kymmeniätuhansia euroja käteistä.

Nikkasen mukaan huumeita on levitetty määrä, joka riittää arviolta lähes 200  000 käyttöannokseen.

–  Niiden käyttökertojen välittömänä seurauksena on lukematon määrä oheisrikoksia, yleisen turvallisuuden häiriöitä, väkivaltaa ja onnettomuutta, hän toteaa.

Juttu siirtyy tällä viikolla syyteharkintaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Nainen hukkui Saimaan Yöveteen, mökkirannasta uimaan lähteneellä surullinen kohtalo Somerolla

Pienkone putosi nousun yhteydessä Imatran lentokentällä – kuusi ihmistä viety sairaalaan

Kilpavene ja huvivene törmäsivät Hangon edustalla – turmassa vakavasti loukkaantunut kuoli saamiinsa vammoihin, toinen loukkaantunut on sairaalahoidossa

Suomessa todettu 14 uutta koronavirustartuntaa

Oppivelvollisuusiän noston kustannuksia epäillään, Etlan tutkija tukee silti esitystä – "Kustannukset menetetyistä työntekijöistä tulevat paljon kalliimmaksi"

Lauantaina helle hellii etenkin maan länsiosaa, myös Pohjois-Savossa voi odottaa hellelukemia

Metelöivätkö naapurit tahallaan, vainoavatko sukulaiset vanhojen riitojen takia? Ikäihmisten elämää rajoittavan epäluulon syitä kannattaa selvittää

Suomi on maailman ykkönen kuminan tuotannossa – Miksi suomalaiset ovat onnistuneet paremmin kuin ruotsalaiset?

Osteoporoosi tunnistetaan Suomessa edelleen huonosti – luukatoon liittyviä luunmurtumia todetaan Suomessa vuosittain noin 30  000–40  000

Uutisvuoksi: Ex-ministeri Kimmo Tiilikainen hakee Ruokolahden kunnanjohtajaksi

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.