Poliisi epäilee hakaristilippumiehiä kiihottamisesta kansanryhmää vastaan

Kun uusnatsijärjestö Pohjoismaisen vastarintaliikkeen mielenosoituskulkue lähti itsenäisyyspäivän iltapäivällä liikkeelle suuret hakaristiliput kulkueen kärjessä, oli poliisikin uuden tilanteen edessä. Helsingin poliisin viestintäjohtaja Juha Hakolan mukaan mielenilmauksissa ei ole aiemmin hakaristilippuja nähty.

– Oli kuitenkin kysymys asiasta, joka ei sillä hetkellä aiheuttanut vakavaa hengen ja terveyden uhkaa. Kyllä siinä oli hetki aikaa pohtia, että miten asiaan suhtaudutaan ja etsiä lakiperusteita.

Poliisi poisti liput mielenosoittajilta kulkueen edettyä muutama sata metriä. Ensin poliisi kehotti mielenosoittajia poistamaan liput, ja kun siihen ei vapaaehtoisesti suostuttu, poliisi otti liput pois pakolla.

Poliisi otti kiinni neljä miestä lippujen poiston yhteydessä. Poliisi epäilee heitä alustavasti kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Tutkinnan edetessä tarkentuu, epäilläänkö kaikkia vai ainoastaan osaa rikoksesta.

– Tämä on vahvasti vallitsevan oikeus- ja moraalikäsityksen vastaista toimintaa ja sitten täytyy todeta se, että hakaristilippuun liittyy voimakas rasistinen ja syrjivä viesti, Hakola sanoo ja lisää, että liput olisivat voineet provosoida ylilyönteihin.

Pohjoismaisen vastarintaliikkeen mielenosoitukseen osallistui vajaat 300 ihmistä. Joukossa oli muun muassa joitakin kymmeniä Soldiers of Odin -katupartioliikkeen jäseniä ja muutama kymmenen ihmistä Pohjoismaisen vastarintaliikkeen väreissä.

"Kokonaisuudessaan rauhallista"

Kaikkiaan itsenäisyyspäivän iltaan mennessä oli otettu kiinni kuusi ihmistä. Kaksi muuta ihmistä otettiin kiinni, kun he yrittivät poliisin mukaan häiritä äärioikeiston 612-kulkuetta.

– Ei käsirysyä, huutelua käytännössä, Hakola sanoi ja lisäsi, ettei ollut itse paikalla, joten ei osaa tarkkaan kertoa, millaisesta häiriöstä oli kyse.

Poliisi ottaa häiriötä todennäköisesti aiheuttavissa mielenosoituksissa usein kiinni joitakin ihmisiä jo ennakkoon, mutta tällaisia kiinniottoja ei itsenäisyyspäivänä tehty.

– Kokonaisuudessaan täytyy sanoa, että tämä itsenäisyyspäivä meni rauhallisesti ja mukavasti.

Hakola sanoi, että kaikki kiinniotetut saatetaan vapauttaa jo itsenäisyyspäivän tai sitä seuraavan yön aikana.

Pari tuhatta osoitti mieltä natseja vastaan

Pohjoismaisen vastarintaliikkeen kulkueen reitin varrelle oli kokoontunut muutama sata vastamielenosoittajaa. Kulkueen edetessä heistä kuitenkin vain murto-osa seurasi kulkuetta.

Sen sijaan Narinkkatorilta Taivallahden kentälle suunnannut Helsinki ilman natseja -mielenosoitus keräsi vajaat 2 000 osallistujaa. Myös äärioikeiston 612-kulkue keräsi poliisin arvion mukaan noin 1 800 kävelijää.