Poliisi epäilee työsyrjintää toisenkin Aamulehden päätoimittajakandidaatin kohdalla

Poliisi epäilee työsyrjintää toisenkin Aamulehden päätoimittajakandidaatin kohdalla. Poliisi kertoi toissa viikolla aloittaneensa esitutkinnan, joka liittyy nykyisin Valtioneuvoston viestintäjohtajana toimivan Päivi Anttikosken rekrytointiprosessiin Aamulehden päätoimittajaksi.

Nyt epäillään, että toistakin päätoimittajakandidaattia olisi syrjitty, kertoo poliisi STT:lle. Epäilty työsyrjintä on tapahtunut vuodenvaihteessa.

Tutkinnanjohtaja, rikosylikomisario Jari Kinnunen kertoo, että epäilystä on puhuttu myös syyttäjän kanssa.

– Syyttäjän näkemyksen mukaan myöskin on syytä tässä vaiheessa pitää ne kaksi työsyrjintäepäilystä, kertoo Kinnunen.

 

Telanne ei ole ainoa epäilty

 

Kinnusen mukaan työsyrjinnästä epäillään Alma Median toimitusjohtajaa Kai Telannetta, mutta Telanne ei ole ainoa epäilty.

Kinnunen ei avaa tarkemmin, missä vaiheessa rekrytointiprosessia toinen päätoimittajakandidaatti on ollut, mutta hän vahvistaa, että kandidaatti on ollut samankaltaisessa tilanteessa kuin Anttikoski.

Anttikoski kertoi Suomen Kuvalehdelle reilut kaksi viikkoa sitten, että valinta Aamulehden vastaavaksi päätoimittajaksi kariutui siihen, että Anttikosken puoliso ja lapsi eivät olisi muuttaneet Tampereelle Anttikosken työn mukana. Telanne oli Anttikosken mukaan sanonut, ettei kymmenvuotias lapsi pärjää ilman äitiä.

Telanne on kiistänyt, että perhesyyt olisivat vaikuttaneet rekrytointiprosessiin. Lännen Medialle asiaa kommentoineen Telanteen mukaan yksityisasioista ei ole kysytty rekrytointihaastatteluissa, eikä Anttikoski ollut edes finalistien joukossa. Anttikosken mukaan hänelle oli puolestaan kerrottu, että hän on ykkösehdokas tehtävään.

 

Mistä työsyrjintäepäilyissä on kyse?

 

Tutkinnanjohtaja Kinnunen ei vielä tässä vaiheessa kerro, onko toisessakin tapauksessa ollut kyse perheasioista.

Päätoimittajavalinnoissa on yleistä edellyttää päätoimittajan asuvan paikkakunnalla, mutta lain mukaan työnantaja ei voi työntekijää valitessaan ilman hyväksyttävää syytä asettaa työnhakijaa epäedulliseen asemaan perhesuhteiden takia.

Epäiltynä oleva Telanne on tuomittu perhesuhteiden ja seksuaalisen suuntautumisen perusteella tapahtuneesta syrjinnästä aiemmin. Korkein oikeus tuomitsi Telanteen vuonna 2015 sakkoihin. Tuomio liittyy siihen, että Lapin Kansan päätoimittajaksi valitun Johanna Korhosen työsuhde purettiin, kun tieto tämän naispuolisosta ja puolison poliittisesta toiminnasta tuli ilmi.

Poliisi jatkaa Alma Mediaan liittyvää tutkintaa tällä viikolla todistajien ja asianosaisten kuulemisilla. Kuultavana on Kinnusen mukaan 6–7 ihmistä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.