Poliisi etsi kadonnutta yksinäiseksi luultua miestä – todellisuus olikin aivan toinen

Kotiapu ja poliisi luulivat, että 66-vuotias yksin asuva mies on masentunut, yksinäinen, kateissa ja avun tarpeessa, vaikka todellisuus olikin aivan toinen.

Kotihoito kävi koputtelemassa Tampereella asuneen miehen kotona viime keväänä, mutta ei tavoittanut miestä. Hoitaja kävi sitten asunnossa kerrostalon huoltomiehen kanssa ja totesi, ettei miestä näy missään.

Kun kukaan ei tavoittanut miestä pariin päivään, kotihoito ilmoitti poliisille, että masentunut, yksinäinen mies on kadonnut ja hän on todennäköisesti avun tarpeessa.

Kun poliisikaan ei saanut mieheen puhelimitse yhteyttä, poliisi määräsi partion tekemään kotietsinnän miehen asuntoon.

Rilluttelureissu kesken

Poliisipartio meni asuntoon ja löysi sieltä lopulta toisen miehen nimellä olevan matkavarauksen Tallinnaan. Poliisit soittivat vielä tällekin miehelle, jolloin puhelimeen vastasi päihtynyt mies ja vakuutti, että hän on juuri se kadonneeksi ilmoitettu mies ja hän on laivalla.

Poliisi ei kuitenkaan saanut varmistettua kadonneen henkilöllisyyttä, koska puhelimella kiinni saaduilla miehillä oli niin sanotusti lomavaihde päällä eivätkä heidän juttunsa päihtymyksen takia olleet kovin selviä.

Pian kadonnut mies palasi kuitenkin kotiin ja ilmoitti olleensa kaverinsa kanssa reissussa. Hänen puhelimensa oli mennyt aiemmin rikki, joten hän ei voinut vastata siihen.

Mies vei poliisin tekemän kotietsinnän oikeuteen ja vaati tuhannen euron vahingonkorvausta poliisin tekemästä perusteettomasta kotietsinnästä.

Miehen mukaan hänellä ei ollut mitään hätää eikä poliisin olisi tullut mennä sisään hänen asuntoonsa, tutkia sitä ja ottaa asunnosta valokuvia.

Kotietsinnälle oli peruste

Poliisin tutkinnanjohtajan mukaan etsinnälle oli katoamisilmoituksen takia peruste.

Tutkinnanjohtajan mukaan huoltomiehen käynti asunnossa ei myöskään ollut ollut yksistään riittävä, sillä poliisin mukaan aiemmin on tullut ilmi tapauksia, joissa huoltomies on käynyt asunnossa useasti eikä ole silti huomannut asunnossa ollutta sairastunutta tai vainajaa.

Poliisin mukaan sillä oli ollut perusteltu syy olettaa, että mies oli joutunut rikoksen, onnettomuuden tai muun vastaavan syyn takia välittömän avun tarpeeseen, vaikka todellisuudessa mies oli ollut rilluttelemassa.

Sekä käräjä- että hovioikeus katsoivat, että poliisin etsintä oli ollut perusteltu kotihoidon tekemän katoamisilmoituksen vuoksi ja etsintä oli tehty lyhyesti päiväaikaan selvittäessään miehen itsensä tilannetta.

Poliisin ei siksi tarvitse maksaa miehelle korvauksia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Kylmä sää jatkuu, mutta ensilunta saadaan vielä odotella

Long Play: Aallossa levitetty kritiikkiä saanutta lehtoria tukevaa adressia, myös opettaja puolustanut lehtoria

Sitran ex-yliasiamies Esko Aho arvioi, että pääministerihistoria auttaa Jyrki Kataista samassa tehtävässä – "On saanut kokemusta, jolla siellä pärjää."

Etelä-Suomen Sanomien päätoimittajana toiminutta epäillään rikoksesta – epäilyn taustalla uutisointi valtuutetun väitetystä ahdistelusta

Journalisti: Toimittaja-kirjailija Johanna Vehkoon kunnianloukkaussyytettä puidaan seuraavaksi hovioikeudessa

Jyrki Katainen valittiin täpärästi Sitran yliasiamieheksi – äänestystulos 5–4

Kokoomus tekee välikysymyksen hallituksen talous- ja työllisyyspolitiikasta – muita oppositiopuolueita ei ole mukana

Liike Nytistä tulee puolue, kannattajakortit toimitettu oikeusministeriöön

Uutisanalyysi: Google satsaa tuuleen ilman valtiontukea

Koirahyökkäyksistä tehtyjen ilmoitusten määrä kasvoi viime vuonna

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.