Poliisi ihmettelee, eikö ajokortti ole oikeasti tärkeä

Poliisissa ajo-oikeusasioita käsittelevä ylikomisario Risto Jääskeläinen Pohjois-Savon poliisilaitokselta ihmettelee, miten ihmiset sanovat ajo-oikeuden olevan heille tärkeä, mutta silti jäävät kiinni kolmesti vuoden sisällä esimerkiksi ylinopeudesta.

- Ensimmäisen rikkeen jälkeen olisi syytä tarkastella omaa ajotapaa. Muutoksia ajotapaan olisi tehtävä viimeistään toisen rikkeen jälkeen. Mutta että vielä kolmaskin rike...

- Kuinka voi syyllistyä kolmeen rikkeeseen vuodessa, jos ajo-oikeus on tärkeä?

Jääskeläinen kirjoittaa Savon Sanomien nettisivulla julkaistavassa poliisien kirjoitussarjassa kyseen olevan asenteesta.

- Lakia ahkerasti rikkova autoilija koettelee jatkuvasti onneaan ja asettaa tärkeän ajo-oikeutensa uhanalaiseksi.

- Rikkeettömästi on mahdollista ajaa, ja onneksi suurin osa autoilijoista pyrkii aktiivisesti noudattamaan säännöksiä. Suuret ajokilometrimäärät eivät ole mikään peruste sille, että rikkeitä kertyy.

- Mutta miksi joillekin autoilijoille kertyy useita rikkeitä? Mielestäni kyse on vain ja ainoastaan asenteesta. Yksittäinen rike voi tapahtua huolimattomuudesta, epähuomiosta, kiireestä tai muusta yllättävästä syystä, mutta näillä syillä ei voi perustella kolmea rikettä vuodessa, jos autoilijan asenne on kohdallaan.

Jääskeläinen on kehitellyt "aivojumpan", jossa tiettyjä asioita pohtimalla voi ymmärtää, miten merkittäviä vaikutuksia ajokiellolla on.

Lue Jääskeläisen kirjoitus oheisesta linkistä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.