Poliisi iski Tor-verkkoon: "Huumekauppa ollut avointa ja röyhkeää"

Poliisi ja tulli ovat alkaneet mittavassa määrin tutkia netin suomenkielisillä sivuilla levinnyttä huumekauppaa sekä varastettujen esineiden myyntiä.

Pääosin laittomia aineita myydään netin Tor-verkossa. Se tarkoittaa ohjelmistoa, jolla netin käytöstä saa anonyymiä eli omat käyttäjätiedot eivät näy ja tallennu niin kuin normaalisti.

– Poliisi suorittaa huumevalvontaa nyt laajalti myös Tor-verkossa. Tarkoitus on nostaa kiinnijäämisriskiä ja puuttua rikoksiin, jotka ovat käyneet todella röyhkeiksi Tor-verkossa etenkin Silkkitie-kauppapaikalla ja Sipulikanava-keskustelupalstalla, rikoskomisario Juha Korhonen Itä-Suomen poliisista sanoo.

Silkkitie ja Sipulikanava ovat molemmat nimiä suomenkielisille nettisivustoille, joissa esiinnytään nimimerkkien suojissa ja joissa myydään esimerkiksi huumeita.

Iso vyyhti myyntiepäilyjä tutkinnassa

Poliisin tehoiskusta kertoo esimerkiksi se, että Kuopiossa poliisilla on ollut vangittuna jopa 12 ihmistä, joiden epäillään myyneen huumeita Tor-verkon kautta Kuopion ja Siilinjärven alueilla.

– Epäillyt olivat poliisille osin entuudestaan tuntemattomia ja nuorempaa porukkaa kuin on yleensä epäiltyinä törkeistä huumausainerikoksista. Joukossa on kuitenkin myös huumeiden perinteistä käyttäjäporrasta, joka on siirtynyt käyttämään Tor-verkkoa. He myyvät huumeita rahoittaakseen omaan käyttöään, Korhonen kertoo.

Tor-verkon huumekauppiaat luulivat, ettei poliisi löydä sivustoja eikä tunnista nimimerkin takana olleita henkilöitä.

Kuopion alueen epäillyt myivät nettipalstalla täysin avoimesti amfetamiinia, buprenorfiinia, laittomia lääkkeitä, kannabista, metamfetamiinia, ekstaasia ja pienessä määrin myös kokaiinia ja LSD:tä.

Savon Sanomat kertoi keskiviikkona poliisin paljastaneen Kuopiossa myös uuden U-huumeen myyntiä niin, että poliisi sai tehtyä aineesta ensimmäisen takavarikon Suomessa.

– Sipulikanava-palstalla huumeiden myynti on tullut todella röyhkeäksi. Siellä on julkaistu kauppalistoja, joilla on esitelty huumeita nimillä, näytetty hinnastot ja toivotettu tervetulleiksi kaupoille.

Röyhkeys vetää nyt poliisit paikalle

Huumepoliisien silmiin nettisivuston toiminta on ollut hävyttömän suorasukaista ja lainvastaista. Siksi se on vetänyt nyt poliisin huomion puoleensa.

Muualla maailmassa vastaavia sivustoja on ollut jo vuosikausia, mutta maakuntien paikalliset sivustot ovat vilkastuneet vasta viime vuosina.

– Savon alueella Tor-verkon käyttö huumeiden myynnissä realisoitui varsinaisesti vasta viime vuoden loppukesästä. Huumeiden myynti alkoi olla siellä todella näkyvää.

– Kun puutuimme toimintaan poliisin tutkinnallisin keinoin, Sipulikanavalla alkoi kuhina ja siellä kyseltiin, minne kaikki Kuopion aktiiviset myyjät hävisivät.

Korhosen mukaan myyjät oli haettu kaikessa hiljaisuudessa putkaan.

Kohta palstan Kuopio-keskustelu eli niin kutsuttu Kuopio-lanka hävisi kokonaan joksikin aikaan.

– Kun keskustelu taas jatkui, palstalla lähetettiin terveisiä huumepoliisin tutkinnanjohtajalle, Korhonen kertoo.

Poliisin isku Kuopion huumekauppaan on yksi esimerkki, miten tutkintaa tehdään puuttumalla paikallisiin porukoihin yksi kerrallaan. Poliisin lisäksi tulli on tehnyt vastaavia iskuja maahantuojiin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Poliisi: Tor-verkossa myydään nyt kaikkea perämoottoreista pillereihin

Huumeina myydään nyt Bugatteja ja peeveliä - näitä aineita on erikoisten nimien takana

Poliisi takavarikoi ensimmäisen kerran uutta U-huumetta

FBI antoi Suomen tullille tärkeän vinkin - tutkinta suomalaismiehestä alkoi

Analyysi: Tulli teki ennalta estävää työtä ja puhkaisi bitcoin-fanien kuplan