Poliisi iski samanaikaisesti ympäri Eurooppaa – rikollisliigan epäillään tehtailleen noin 18 miljoonan arvosta nettipetoksia

Viranomaiset iskivät organisoidun rikollisryhmän kimppuun kesäkuussa samaan aikaan ympäri Eurooppaa, Kaakkois-Suomen poliisi tiedottaa.

Suomen poliisikin osallistui Saksan viranomaisten johtamaan operaatioon, jossa saatiin kiinni noin 35 000 nettipetoksesta epäillyn liigan pääepäilty.

Järjestäytyneen rikollisryhmän epäillään tehtailleen nettipetoksia varastetuilla luottokorttitiedoilla. Poliisin alustavan arvion mukaan rikoksella aiheutettu vahinko oli noin 18 miljoonaa euroa.

Eri maiden viranomaiset tekivät samana päivänä 31 kotietsintää ja 15 henkilöä otettiin kiinni Kyproksella, Virossa, Liettuassa, Sveitsissä, Ukrainassa, Britanniassa ja Suomessa. Suomessa poliisi teki viisi kiinniottoa.

– Otimme kiinni neljä henkilöä Lappeenrannan alueelta ja yhden Itä-Uudenmaan alueelta. Viihde-elektroniikkaa, muun muassa televisioita ja tietokoneita oli tilattu Saksaan ja muulit olivat kuljettaneet niitä muualle, esimerkiksi Suomeen, rikoskomisario Lasse Hakala kertoo.

Tavara kulki maksettujen välikäsien kautta myös Suomeen 

Europolin mukaan palkkion kuljetuksista saaneet "muulit" kuljettivat tai lähettivät tavarat Itä-Eurooppaan ja esimerkiksi Suomeen. Osalle saatettiin uskotella, että kyse oli laillisesta toiminnasta. Epäillyt rikolliset käyttivät kryptovaluuttaa, välikäsiä ja rahanpesua piilottaakseen henkilöt kuvion taustalla.

Hakala ei kerro Suomesta kiinni saatujen epäiltyjen kansalaisuutta. Hän sanoo, että kyse on Suomessa asuvista henkilöistä, jotka oli värvätty mahdollisesti rahaa vastaan tavaran vastaanottajiksi ja mahdollisesti välittämään tavaraa.

– Heidän roolinsa oli merkittävä siinä, että he pystyivät peittämään päätekijöiden henkilöllisyyden ja pääsääntöisesti heitä oli rekrytoitu Saksasta tai sitten täältä tähän tehtävään.

Heidät otettiin kesäkuussa kiinni, kuulusteltiin ja päästettiin vapaaksi. Hakalan karkean arvion mukaan poliisi takavarikoi heiltä noin pakettiautollisen tavaraa.

– Vielä ei ole tietoa, missä oikeutta tullaan käymään heidän osaltaan tai mitä tavaroille tehdään. Tutkintaahan on tehty Saksassa vuodesta 2012 asti ja päätekijä saatiin kiinni Kyprokselta, Hakala sanoo.

Rikosasian tutkinta jatkuu Saksassa.

Uusimmat

Kotimaa

Hyväntekijän viittaa kantanut lelusalakuljettaja on tänään tuomiolla muun muassa talousrikoksista

Lähes neljän vuoden takaisesta Tesoman henkirikoksesta annetaan tänään tuomio – epäilty ilmoittautui poliisille keväällä

Kittilä-käräjillä kuullaan irtisanotun kunnanjohtajan miestä ja hissiyhtiön hallituksen ex-puheenjohtajaa

Helsingin Sanomat alkaa julkaista ilmaisjakelulehtiä pääkaupunkiseudulla – Keskisuomalaisen Kangaskorpi: "Toivotamme kilpailijan tervetulleeksi"

Vapaavuori väläyttää Helsingin irtautumista Kuntaliitosta – pitää mahdollisena suurten kaupunkien yhteistyötä

Puolustusvoimien historian korkea-arvoisin naisupseeri Inka Niskanen Karjalan lennostoon hävittäjälaivueen komentajaksi

Poliisi epäilee, että 13 vuotta sitten kadonneen miehen ruumis piilotettiin autiotalon maakellariin – syyttäjän mukaan mies kuristettiin henkilöautossa

Poliisin haaviin jäi Helsingissä liki 50 kiloa amfetamiinia – "Kyseessä on ulkomailta johdettu rikollisorganisaatio"

Nuorehko mies kuoli hissiturmassa Helsingissä – puristui kuoliaaksi

Coca-Colan joulurekan tulo herättää runsaasti keskustelua: "Kukaan ei ole ketään pakottanut tulemaan paikalle"

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.