Poliisi iski samanaikaisesti ympäri Eurooppaa – rikollisliigan epäillään tehtailleen noin 18 miljoonan arvosta nettipetoksia

Viranomaiset iskivät organisoidun rikollisryhmän kimppuun kesäkuussa samaan aikaan ympäri Eurooppaa, Kaakkois-Suomen poliisi tiedottaa.

Suomen poliisikin osallistui Saksan viranomaisten johtamaan operaatioon, jossa saatiin kiinni noin 35 000 nettipetoksesta epäillyn liigan pääepäilty.

Järjestäytyneen rikollisryhmän epäillään tehtailleen nettipetoksia varastetuilla luottokorttitiedoilla. Poliisin alustavan arvion mukaan rikoksella aiheutettu vahinko oli noin 18 miljoonaa euroa.

Eri maiden viranomaiset tekivät samana päivänä 31 kotietsintää ja 15 henkilöä otettiin kiinni Kyproksella, Virossa, Liettuassa, Sveitsissä, Ukrainassa, Britanniassa ja Suomessa. Suomessa poliisi teki viisi kiinniottoa.

– Otimme kiinni neljä henkilöä Lappeenrannan alueelta ja yhden Itä-Uudenmaan alueelta. Viihde-elektroniikkaa, muun muassa televisioita ja tietokoneita oli tilattu Saksaan ja muulit olivat kuljettaneet niitä muualle, esimerkiksi Suomeen, rikoskomisario Lasse Hakala kertoo.

Tavara kulki maksettujen välikäsien kautta myös Suomeen 

Europolin mukaan palkkion kuljetuksista saaneet "muulit" kuljettivat tai lähettivät tavarat Itä-Eurooppaan ja esimerkiksi Suomeen. Osalle saatettiin uskotella, että kyse oli laillisesta toiminnasta. Epäillyt rikolliset käyttivät kryptovaluuttaa, välikäsiä ja rahanpesua piilottaakseen henkilöt kuvion taustalla.

Hakala ei kerro Suomesta kiinni saatujen epäiltyjen kansalaisuutta. Hän sanoo, että kyse on Suomessa asuvista henkilöistä, jotka oli värvätty mahdollisesti rahaa vastaan tavaran vastaanottajiksi ja mahdollisesti välittämään tavaraa.

– Heidän roolinsa oli merkittävä siinä, että he pystyivät peittämään päätekijöiden henkilöllisyyden ja pääsääntöisesti heitä oli rekrytoitu Saksasta tai sitten täältä tähän tehtävään.

Heidät otettiin kesäkuussa kiinni, kuulusteltiin ja päästettiin vapaaksi. Hakalan karkean arvion mukaan poliisi takavarikoi heiltä noin pakettiautollisen tavaraa.

– Vielä ei ole tietoa, missä oikeutta tullaan käymään heidän osaltaan tai mitä tavaroille tehdään. Tutkintaahan on tehty Saksassa vuodesta 2012 asti ja päätekijä saatiin kiinni Kyprokselta, Hakala sanoo.

Rikosasian tutkinta jatkuu Saksassa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.