Poliisi ja Tulli iskivät UB-jengiin – isot etsinnät myös Sukevan vankilassa

Suomen poliisi, Tulli ja Rikosseuraamuslaitos ovat puuttuneet isossa yhteisoperaatiossa United Brotherhood -jengin toimintaan Suomessa.

Yhteisoperaatioon liittyy kotietsintöjä eri puolilla Suomea UB-jengin ja sen alaryhmän Bad Unionin tiloihin.

Poliisi ja Tulli ovat tehneet asiassa tiedustelua ja tutkintaa jo vuoden ajan.

Uusimpana osana operaatiota viranomaiset ovat tehneet myös erityistarkastukset kolmeen vankilaan.

Yksi ratsatuista vankiloista on Sukevan vankila Sonkajärvellä. Se ratsattiin maanantaina.

Rikosseuraamuslaitoksen kanssa ratsiaa tekemässä oli useita poliiseja. Sukevan vankilan lisäksi erityistarkastukset tehtiin yhtä aikaa myös Riihimäen ja Turun vankiloissa.

– United Brotherhoodilla on arviomme mukaan erityisen vahva vaikutusvalta näissä vankiloissa ja siksi operaatiot suunnattiin juuri niihin, erityisasiantuntija Sami Peltovuoma Rikosseuraamuslaitoksesta kertoi tiedotustilaisuudessa, jonka viranomaiset järjestivät yhdessä maanantaina.

Peltovuoman mukaan kolmessa vankilassa tarkastettiin noin sata selliä, joista löytyi muun muassa huumausaineita ja niiden käyttövälineitä. Niiden määrän laskenta on vielä kesken.

Esitutkinta ilmitulleista rikoksista jatkuu. Erityistarkastuksen tarkoitus oli puuttua huumekauppaan vankiloissa, mutta myös jengeihin liittyvään uhkailuun. Peltovuoman mukaan UB:n johtohenkilöiden epäillään uhkailevan, painostavan ja kiristävän yleisesti muita vankeja.

Rikosseuraamuslaitos on ollut huolissaan myös vankiloiden henkilökunnan uhkailusta ja heihin kohdistuneista päällekarkaamisista, joita UB-jengiläiset ovat tehneet.

Suomen vankiloissa on tällä hetkellä UB-jengiläisiä noin 80-90 vankia eli suunnilleen yhtä paljon kuin muiden liivijengien vankeja yhteensä.

Turussa vangittiin vastikään viime viikon lopulla yhdeksän UB-jengiläistä epäiltyinä huumekaupan järjestämisestä vankiloihin.

Vuoden aikana paljon huumeita takavarikkoon

Viime viikkoina poliisi on tehnyt United Brotherhoodiin liittyvien rikosepäilyjen takia kotietsintöjä Tampereella, Porvoossa, Jyväskylässä, Joensuussa, Turussa, Vantaalla, Tuusulassa ja Helsingissä.

Poliisi löysi UB-jengin Tampereen kerhotalolta viime viikolla muun muassa rynnäkkökiväärin lippaan. Kuva: Poliisi
 

Operaatioon liittyvät etsinnät ovat kohdistuneet etenkin jengitiloihin, mutta myös muihin heidän käyttämiinsä tiloihin kuten asuntoihin.

KRP on laskenut vuoden ajalta yhteen UB-jengiin liittyviä rikosepäilyjä: Yhteensä kaikissa eri tutkinnoissa vuoden aikana UB:lta on takavarikoitu 160 asetta, 55 kiloa huumeita ja yli 150 000 ekstaasitablettia.

Luvuissa on mukana poliisin ja Tullin jo aiemmin julki kertomia esitutkintoja vuoden ajalta. Monista mukaan lasketuista esitutkinnoista on annettu jo tuomiot käräjäoikeudesta ja osassa jo hovioikeudestakin.

Poliisin mukaan viime aikoina tutkintavyyhdissä on otettu kiinni kaikkiaan yli 20 ihmistä.

Kesken olevat uusimmat esitutkinnat koskevat ainakin törkeitä huumausainerikoksia, järjestäytyneen rikollisryhmän toimintaan osallistumisesta, törkeitä ampuma-aserikoksia ja törkeää rahanpesua.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Viranomaiset vaativat United Brotherhoodia lakkautettavaksi