Poliisi kertoo Helsingin ampumisesta: mies liikkui kadulla aseen kanssa

Poliisi joutui ampumaan miestä aseella Helsingin Ruskeasuolla tiistaina viiden jälkeen aamulla.

Helsingin poliisin mukaan tilanne sai alkunsa, kun poliisi hälytettiin Ruskeasuolle tehtävälle, jossa oli henkilö kadulla yksin aseen kanssa. Poliisi sai keskusteluyhteyden kadulla aseen kanssa olleeseen mieheen.

Tilanne kärjistyi noin puoli kuuden aikaan niin, että poliisi joutui ampumaan miestä aseella. Helsingin poliisin mukaan ammuttu mies on viety sairaalahoitoon. Hänen tilastaan ei tällä hetkellä ole varmuutta.

Koska kyseessä on poliisin ampuma-aseenkäytöstä, tapauksen tutkinnasta ja tiedottamisesta vastaa valtakunnansyyttäjän viraston määräämä tutkinnanjohtaja.

– Valtakunnansyyttäjän ja poliisihallituksen ohjeiden mukaisesti tällaiset aseenkäyttötilanteet selvitetään aina, ja selvitys lähtee nyt käyntiin. Esitutkintaa poliisin osalta asiassa ei ole vielä aloitettu. Tapahtumista minulla ei tässä vaiheessa ole enempää tietoa, kertoo tutkinnanjohtaja, Itä-Uudenmaan syyttäjänviraston kihlakunnansyyttäjä Jukka Haavisto STT:lle.

Aseen kanssa kadulla liikkuneen miehen toiminta ennen ampumista on Itä-Uudenmaan poliisin tutkinnassa.

 

Edellisen kerran Lempäälässä

 

Poliisi on edellisen kerran ampunut ihmistä Suomessa huhtikuussa Pirkanmaalla Lempäälässä, kun autoa kuljettanut mies ampui kohti poliiseja. Tämän jälkeen kaksi poliisia ampui kuljettajan kuoliaaksi.

Lempäälän ampuja käytti teossaan omatekoista putkihaulikkoa. Yksi poliiseista sai vammoja ylävartaloon, mutta ne eivät olleet hengenvaarallisia.

Toinen paljon julkisuutta saanut poliisin aseenkäyttö viime vuosilta on Turun joukkopuukotus elokuulta 2017. Poliisi ampui puukottaja Abderrahman Bouananea reiteen.

Vaikka poliisiin kohdistuva väkivalta on Suomessa moniin maihin verrattuna harvinaista, ilmiö on kasvussa. Tilastoitu väkivalta poliisia kohtaan on kaksinkertaistunut vuodesta 1999 tähän päivään.