Poliisi karkotti kaksi työkaluvarasta

Poliisi epäilee Kuopiossa kiinni jääneiden ulkomaalaisten työkaluvarkaiden tehneen useita varkauksia eri liikkeissä.

Poliisi karkotti nyt teosta epäillyt kaksi latvialaista miestä maasta saattamalla heidät Kuopiosta Helsinkiin ja hankkimalla heille liput takaisin kotimaahansa.

Kolmas epäilty jäi kateisiin. Hänen epäillään poistuneen heti Kuopion seudulta Etelä-Suomeen ja mahdollisesti myös jo pois maasta.

Rikossarja tuli ilmi perjantaina 17. huhtikuuta, kun kolmen miehen huomattiin kantavan keskellä päivää kodin pienelektroniikkaa ja työkaluja liikkeen nurkkaan kasoihin Kuopion Pitkälahden Kodin Terrassa. Sen jälkeen miehet nappasivat tavarat mukaansa ja poistuivat maksamatta.

Siilinjärvellä ja Kuopiossa

Paikalle hälytetyt poliisipartiot lähtivät jäljittämään kahta metsään paennutta miestä ja löysivätkin heidät poliisikoiran avulla reilun tunnin jäljityksen jälkeen. Yksi miehistä pääsi pakenemaan pakettiautolla.

– Tutkinnassa selvisi, että miehet olivat tehneet tätä ennen kaksi varkautta Siilinjärvellä rautakaupoissa, rikoskomisario Mikko Lyytinen Itä-Suomen poliisista kertoo.

– Miehet olivat tulleet Suomeen jo aiemmin samalla viikolla Tornion kautta. Yhdellä heistä oli entuudestaan jo maahantulokielto Suomeen, mutta se ei ollut asiaa hidastanut.

Poliisin tiedossa ei ole, mitä miehet olivat tehneet ensimmäiset päivänsä Suomessa. Vasta Savoon tulleessaan he jäivät kiinni rikoksista.

– Ensin he kuulusteluissa kiistivät teot, mutta nähtyään valvontakameratallenteiden kuvat myönsivät varkaudet.

Postittivat heti tavarat

Ulkomaalaiskoplan toiminta oli viranomaisten käsityksen mukaan suunniteltua, sillä heillä oli valmiina myös toimintatapa omaisuuden hävittämiseen poliisin ulottumattomiin.

Tutkinnassa kävi ilmi, että porukka oli käynyt Siilinjärvellä Vuorelan postipisteessä, pakannut työkaluja postipaketteihin ja lähettänyt ne jo Latviaan. Tällä tavoin miehet eivät joutuneet kuljettamaan mukanaan varastettua omaisuutta, joka olisi voinut kiinnittää viranomaisten huomion esimerkiksi tienvarsiratsiassa tai maasta poistuessa rajavalvonnassa.

Porukka oli kaiken lisäksi merkinnyt pakettien lähettäjäksi suomalaisen henkilön.

Myös heidän käyttämänsä pakettiauto oli tämän suomalaisen henkilön omistama. Kuopiosta varkauspaikalta poistunut pakettiauto löytyi palautettuna takaisin tämän omistajan haltuun.

Poliisi selvittää, onko henkilön mahdollista osuutta tapahtumien kulkuun syytä tutkia.

 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.