Poliisi kehittää kadonneiden etsintää

Kadonneiden etsintöjen määrät ovat lisääntyneet Suomessa: tapauksia on useita tuhansia vuodessa. Poliisin mukaan myös poliisi on lisännyt koulutustaan ja täsmentänyt ohjeistuksiaan vastatakseen tilanteeseen.

– Poliisilla on velvollisuus tehdä etsintää. Nykyään on alettu ymmärtää entistä paremmin, että hätäetsintä tarkoittaa poliisille esimerkiksi vaativaa johtamista, komisario Pekka Koistinen Itä-Suomen poliisista sanoo.

Koistisen mukaan poliisilla on käytössään nykyään yhä enemmän erilaista lisäapua etsintöihin esimerkiksi virka-apuna muilta viranomaisilta.

– Lisäksi poliisikoiratoimintaa on kehitetty voimakkaasti.

Vaativa arvioida, mistä on kyse

Edelleen vaikeinta on alkutilanteessa saada kuva, mikä tilanne edellyttää kiireellistä etsintää heti ja mistä etsinnät ylipäätään aloittaa. Koistisen mukaan asiasta on annettu poliisille valtakunnallinen ohjeistus.

Kyse on kuitenkin aina siinä hetkessä tehtävästä valinnasta, joka usein onnistuu, mutta joskus jälkikäteen voi todeta, että toinen tapa olisi ollut parempi.

– Jos kateissa on vanhus, lapsi tai sairas, hätäetsintä alkaa aina heti, Koistinen sanoo.

Sen sijaan kun terveeseen aikuiseen ei saada yhteyttä, se on poliisille vaikeampi puntaroitava.

– On ihmisiä, jotka haluavat olla välillä omassa rauhassaan. Eräskin kadonneeksi ilmoitettu mies myöhemmin löydyttyään kertoi, että hän oli halunnut korjata kolme päivää venettään rauhassa eikä siksi vastannut kännykkään.

– Poliisille ilmoitetaan nykyään ylipäätään paljon henkilöistä, jotka eivät vastaa heti puhelimeen tai Facebook-viestiin. On hankala päätös pohtia, milloin etsinnät aloitetaan heti ja milloin odotetaan vielä jonkin aikaa.

– Poliisi pyrkii kuitenkin aina selvittämään, miksi ilmoittajan mielestä tilanteessa on hätä. Asuntoja käydään tarkistamassa ja kysellään taustoja, missä henkilö voisi olla.

– Samoin poliisi tarvitsee tiedon, mistä etsinnät kannattaa aloittaa. Jos paikka tiedetään, usein ensimmäinen hälytettävä on koirapartio.

Koistisen mukaan poliisi ilmoittaa kadonneesta myös takseille ja bussinkuljettajille, jotta nämä osaavat ilmoittaa havainnoistaan poliisille.

– Myös tiedottamista ja yleisöhavaintojen pyytämistä kadonneista on parannettu.

– Samoin käytännössä on opittu, että vapaaehtoiselle pelastuspalvelulle kannattaa antaa ennakkohälytys mahdollisimman ajoissa ja perua se, jos heitä ei tarvitakaan. Muuten heidän lähtöviiveensä voi olla pitkä.

Laki määrää hätäetsinnästä

Jos esimerkiksi kalaan lähteneen veneilijän vene löytyy tyhjänä, nykyiset lait ja viranomaisten ohjeet velvoittavat reagoimaan asiaan heti. Pelastustehtävään hälytetään pelastuslaitos ja etsintää jatkaa tarvittaessa poliisi.

Avuksi pyydetään tilanteen mukaan esimerkiksi helikopteri, sukeltajia tai vapaaehtoisia. Puolustusvoimien ja Rajavartiolaitoksen virka-apu on poliisille ilmaista, mutta vapaaehtoisen pelastuspalvelun apua maksaa hälytysmaksun järjestön koulutusrahastoon.

– Etsinnät ovat aina omalaatuisia. Niissä joudutaan harkitsemaan toimintaa niillä tiedoilla, joita siitä tilanteesta saadaan.

Koistinen sanoo, että poliisissa muistutetaan myös, miten tärkeä olisi aina muistaa kertoa omaisille, mitä on tehty, jotta heillä on tiedossa, miksi etsinnät esimerkiksi keskeytetään, milloin niitä jatketaan ja miten asiassa ylipäätään toimitaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Kaksi tai kolme miestä kateissa järvellä

Kadonneen omainen muistaa sanat ikänsä

Kolme miestä kateissa Savossa

Ystävät etsivät Teemua yötä päivää

Laajat etsinnät käynnissä järvellä

Kadonnutta ei ole löydetty

Poliisikoira löysi kadonneen vanhuksen

Jouluna kadonnut mies havaittiin järvellä

Ruumiskoira etsii myös jään alle kadonnutta

Tausta: Poliisikoirat Suomessa