Poliisi keskeytti palautukset Irakiin – sisäministeri Ohisalo Suomen palauttaman irakilaisen kuolemasta STT:lle: Karuimmillaan virheet voivat johtaa tällaiseen

Helsingin poliisi keskeyttää toistaiseksi turvapaikanhakijoiden palautukset Irakiin. Myös muiden maiden osalta tilannetta selvitetään, Helsingin poliisi kertoi tviitissään lauantaina. Rikosperusteisia palautuksia Irakiin kuitenkin jatketaan.

Poliisin päätös koskee koko Suomea, koska Helsingin poliisi vastaa kaikesta ulkomaalaisten palauttamisesta pois Suomesta.

Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) tviittasi heti poliisin ilmoituksen jälkeen, että poliisin päätös on perusteltu ja antaa työrauhan tilanteen selvittämiselle. Ohisalon mukaan aikalisä on tarpeellinen, jotta Maahanmuuttovirasto (Migri) ja poliisi voivat käydä asiaa läpi.

Euroopan ihmisoikeustuomioistuin EIT antoi tällä viikolla Suomelle langettavan päätöksen tapauksesta, jossa turvapaikkaa hakenut irakilaismies karkotettiin kotimaahansa 2017. Mies ammuttiin Bagdadissa pian palautuksen jälkeen. Ammutun tytär vei jutun EIT:hen.

Miten laajasti riskiarvio on pettänyt?

Ohisalon mukaan on Suomelle häpeällistä, että se sai langettavan päätöksen EIT:ltä. Päätös on ministerin mukaan myös "viimeinen osoitus" siitä, että Suomessa on tapahtunut virheitä.

–  Virheet voivat karuimmillaan johtaa tällaiseen. Minun tehtäväni on varmistaa, että tällaista ei enää koskaan tapahdu, Ohisalo sanoi STT:lle.

Sisäministerin mukaan Maahanmuuttovirasto on todennut, että se ei ole täysin varma, kuinka montaa ihmistä riskiarvion pettäminen on mahdollisesti Suomessa koskenut.

–  Olisi syytä käydä läpi, millaisia ryhmiä tämä tosiasiallisesti koskee, ja miten näiden ihmisten kanssa sitten toimitaan.

Myös oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.) arvioi lauantaina tviitissään, että poliisin päätös oli perusteltu, ja se osoittaa, että EIT:n tuomio otetaan Suomessa vakavasti.

Tämä oli ensimmäinen kerta, kun Suomi rikkoi Euroopan ihmisoikeussopimuksen artiklaa, jossa turvataan jokaisen oikeus elämään. Lisäksi Suomi EIT:n mukaan rikkoi kidutuksen ja epäinhimillisen kohtelun kieltoa karkottaessaan irakilaismiehen.

Tutki työkseen korruptiota

EIT totesi päätöksessään, että Irakiin palautettu mies oli ennen Suomeen tuloaan tutkinut kotimaansa sisäministeriössä työkseen korruptiota ja ihmisoikeusrikkomuksia. Tutkintojen kohteena oli usein ollut virkamiehiä, jotka osallistuivat puolisotilaallisiin shiiaryhmiin.

Tyttären mukaan mies yritettiin tämän jälkeen ampua, perheen autossa räjähti pommi ja tytär yritettiin siepata.

Perhe saapui Suomeen syyskuussa 2015, ja isä haki kansainvälistä suojelua.

Suomen valtion mukaan Maahanmuuttovirasto katsoi päätöksessään, että väkivaltaisilla tapahtumilla ennen miehen Suomeen tuloa ei välttämättä ollut mitään tekemistä tämän henkilökohtaisten ominaisuuksien tai taustan kanssa. Hallinto-oikeus taas katsoi, että väkivallanteot olivat mahdollisesti seurausta yleisestä huonosta turvallisuustilanteesta Irakissa.

EIT katsoi, että viranomaiset olivat tai niiden olisi pitänyt olla tietoisia siitä, että mies saattaisi joutua hengenvaaraan Irakissa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Syyttäjä todennäköisesti tyytyy Alma Media -tuomioon – käräjäoikeus hylkäsi toimitusjohtajan työsyrjintäsyytteen Aamulehden päätoimittajahaussa

Pääministeri Sanna Marin: On hienoa huomata, että Suomi kiinnostaa maailmalla

Kouluiskussa loukkaantunut poliisi toipui ja palasi töihin

Tulorekisterin verkkosivustolle päätyi arkaluonteisia tietoja – inhimillisen erehdyksen seuraukset ehtivät olla näkyvissä viisi kuukautta

Kuopion kouluiskun epäilty määrättiin mielentutkimukseen – epäillyn kuulustelut ovat valmiit

Eurooppaministerien kokouksessa poikkeuksellinen selkkaus – Suomi pyysi Unkarilta anteeksipyyntöä

Halla-aho: Perustan tietoni al-Holin palautuksista epämuodollisiin kanaviin – kokoomus harkitsee yhtymistä perussuomalaisten al-Holia koskevaan välikysymykseen

Suomella on nyt uusi hallitus ja pääministeri – Niinistö valisti puheessaan kunnioittamaan kriittisiä ääniä

Iäkkäässä Itä-Savossa suurimmat sote-kustannukset asukasta kohden, Uudellamaalla pienimmät

Suomi antaa sittenkin EU-puheenjohtajalahjan –  tekoälykurssi avataan kaikille EU-kansalaisille

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.