Poliisi on lopettanut ilmoitetun raiskauksen tutkinnan

Itä-Suomen poliisi on keskeyttänyt tutkinnan kolmessa tapauksessa, jossa tummaihoisten miesten väitettiin hyökänneen naisten kimppuun Joensuussa 11.-21. syyskuuta.

Poliisille kerrottiin varsinkin yhdestä miehestä jopa erittäin tarkat tuntomerkit, mutta tämännäköisiä miehiä ei ole kukaan tunnistanut eikä heitä löytynyt myöskään esimerkiksi ravintoloiden ja kaupunkialueen valvontakameroista.

Ainakin yhdellä paikalla käytettiin myös poliisikoiraa, mutta sekään ei auttanut asian selvittämisessä.

Ilmoituksissa kyse oli joensuulaisen naisen kertomasta tilanteesta, jossa kolme tummaihoista miestä kaatoi hänet jalkakäytäväle ja löi nyrkilä kasvoihin. Miehet puhuivat naisen mukaan suomea, mutta huonosti.

Samana yönä poliisi sai toiselta naiselta ilmoituksen, että hänet oli raiskattu hautausmaan lähellä. Tekijän kerrottiin olevan tummaihoinen, rastatukkainen, 170 senttiä pitkä ja tietyissä vaatteissa ja asusteissa.

Toista viikkoa myöhemmin Joensuussa nainen ilmoitti kahden ulkomaalaisen näköisen miehen raahaneen hänet tien vieren pusikkoon, mutta säikähtäneen läheisiä pyöräilijöitä.

Tarkemmin asiata tienneitä silminnäkijöitä tapauksille ei löytynyt. Poliisipartiot tekivät paikoilla myös runsaasti lähietsintää poliisikoirienkin avulla.

Lisäksi poliisin mukaan alueen valvontakameratallenteet on tutkittu.

Uhrien ilmoittamat tapahtumapaikat on myös tutkittu teknisesti ja taktisesti.

- Varsin mittavasta tutkinnasta huolimatta olemme siinä tilanteessa, että käytössämme olevat tutkintalinjat on katsottu loppuun asti ja koska merkittävää lisätietoa ei ole näillä näkymin saatavissa, joudumme keskeyttämään tapausten tutkinnan toistaiseksi, komisario Kimmo Wetterstrand tiedottaa.

Poliisi ei virallisesti lopeteta vakavien rikosten tutkintaa, mutta ei tee tutkinnassa mitään aktiivitoimenpiteitä, jos asiassa ei ole tule jotain lisävarmistusta tai uutta tietoa.

Poliisi pyytää ilmoittamaan kaikista ahdistelu- ja pahoinpitelytapauksista poliisille. Poliisi pyytää myös ilmoittamaan, jos jollakin on aiemmin ilmoittamatonta tietoa Joensuun tapauksista.