Poliisi otti kiinni neljä uusnatsia ja takavarikoi hakaristiliput

Poliisi on takavarikoinut uusnatsijärjestö Pohjoismaisen vastarintaliikkeen mielenosoittajilta kolme hakaristilippua. Samalla se otti kiinni neljä mielenosoittajaa.

Poliisin mukaan kiinniotot tehtiin rikoksilta ja häiriöltä suojaamiseksi. Viestintäjohtaja Juha Hakolan mukaan pidätetyt ovat suomalaisia ja he olivat heilutelleet natsilippuja kulkueen kärjessä..

‒ Liput otettiin pois kokoontumislain ja poliisilain nojalla yleisen järjestyksen ja turvallisuuden ylläpitämiseksi, kertoo yleisjohtaja, ylikomisario Seppo Kujala Helsingin poliisilaitokselta.

Poliisi ei kommentoi tässä vaiheessa mahdollisia rikosnimikkeitä. Hakolan mukaan mielenosoitus on sujunut muuten rauhallisesti.

Natsikulkue on nyt saapunut Töölön Kisahallin viereen ja leiriytynyt siihen. Mellakkavarusteisia poliiseja on paikalla paljon, ja osa heistä on aseistautunut paineilma-asein.

STT:n paikalla olevan toimittajan mukaan mielenosoittajia on pari-kolmesataa. Kokoontuneiden joukossa on muun muassa joitakin kymmeniä Soldiers of Odin -katupartioliikkeen jäseniä ja muutama kymmenen ihmistä Pohjoismaisen vastarintaliikkeen väreissä.

 

Vahvistuksia Ruotsista

 

Alkumatkasta mielenosoittajajoukko pysäytettiin hetkeksi Hakaniemeen, mutta pääsi pian kiinniottojen jälkeen jatkamaan matkaansa kohti Töölöä.

Hakaniementorille ja Kallion kaduille oli kokoontunut runsaasti vastamielenosoittajia, jotka huusivat muun muassa "ei natseja Kallioon, ei natseja mihinkään".

Vastarintaliikkeen johtamat mielenosoittajat ovat nimitelleet muun muassa pääministeri Juha Sipilää (kesk.), valtiovarainministeri Petteri Orpoa (kok.), presidentti Sauli Niinistöä ja europarlamentaarikko Jussi Halla-ahoa (ps.) kansanpettureiksi.

Uusnatsimielenosoittajia on saapunut paikalle ainakin Ruotsista.

Myös keskustassa Narinkkatorilla kokoontunut Helsinki ilman natseja -vastamielenosoitus on saapunut Taivallahden kentälle. Poliisin mukaan siihen osallistuu noin 1 800 mielenosoittajaa ja marssi sujui rauhallisesti.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Poliisi epäilee hakaristilippumiehiä kiihottamisesta kansanryhmää vastaan

Vajaat 2 000 osallistuu äärioikeiston 612-marssiin