Poliisi parantaa rikosten tilastointia

Poliisi uusii rikosilmoitusten tilastointia Suomessa ja korjaa tilastoinnissa ilmi tulleet virheet. Poliisihallitus ilmoitti asiasta tiistaina.

Savon Sanomat kertoi tiistaiaamuna, että poliisin tilastoissa on joulukuun 2012 ja tammikuun 2013 kohdalle kirjattuna virheelliset luvut tietyistä liikennerikkomuksista.

Virhe oli merkittävä siksi, että lukujen perusteella etenkin automaattisen liikenteen valvonnan tuloksia oli tulkittu väärin viime vuosina.

Poliisihallitus alkoi selvittää asiaa ja vahvisti tiistaina, että liikennerikkomusten määrä on tilastoitunut väärin kyseisten kuukausien kohdalle tietojen siirron virheen takia. Poliisin mukaan virhe on ollut automaattisen kameravalvonnan järjestelmän tietojen siirrossa poliisin rikosilmoitusjärjestelmään.

Koko poliisin rikosilmoitusmäärään nähden virhe on ollut hyvin pieni. Se on koskenut kuitenkin jopa noin 14 000 liikennerikkomusta. Ylinopeusrikosten ja -rikkomusten ja etenkin automaattisen liikenteenvalvonnan tulosten määrään nähden luku on ollut kuitenkin tilastollisesti merkittävä.

Poliisihallinnon mukaan tiedonsiirtoon liittyvä sovellusohjelman tekninen virhe huomattiin vuodenvaihteessa 2012-2013 ja korjattiin pian. Sama tekninen vika ei siis toistunut enää uudelleen.

Poliisihallituksen mukaan vikaa korjattaessa ei samalla kuitenkaan huomattu, että itse tietoja oli kohdentunut väärälle ajanjaksolle ja vielä niin, että virheellisiä lukuja jaettiin myös edelleen muille toimijoille kuten Tilastokeskukselle, ely-keskuksiin, muille liikenneturvallisuustoimijoille ja tiedotusvälineille.

Poliisihallinto jakoi vääriä lukuja tiedotteissaan ja tilastoaineistoissaan vielä tämän vuoden tammikuussakin. Asia nousi esille vasta Savon Sanomien tiedustellessa asiaa tällä viikolla.

Poliisin rikosilmoitusjärjestelmä oli tarkoitus joka tapauksessa korvata tämän vuoden aikana. Tilastokohu ei ole syynä järjestelmän uusimiseen, mutta Poliisihallituksen mukaan samalla kyseinen sovellusongelma poistuu.

Sen sijaan uutta on, että Poliisihallitus asettaa työryhmän kehittämään poliisin tilastointia. Poliisihallituksen mukaan tilastoinnista halutaan tehdä nykyistä selkeämpää, avoimempaa ja läpinäkyvämpää, jotta tiedot ovat poliisin ja koko yhteiskunnan paremmin hyödynnettävissä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Poliisin vuositilastot ovat virheellisiä

Tilastoilla pelaaminen on noloa