Poliisi pysäytti rajujen albanialaisliigojen etenemisen Suomessa – irakilaisten osuus huumerikostilastoissa on noussut

Albanilaisliigojen vaikutus Suomen huumemarkkinoilla putosi viime vuonna huomattavasti edellisvuodesta.

Tiedossa ei ole, onko tilanne pysyvä vai väliaikainen.

Huumerikostuomiot viime kuukausilta osoittavat, että suomalaiset huumeiden ostajat ovat anonyymin netin kautta solmineet kontakteja laajalti ulkomaille huumeiden hankkimiseksi.

Vastikään esimerkiksi Kuopiossa tuomittiin paikallisia nuoria miehiä, joilla oli suorat kontaktit marokkolaisiin huumeliigoihin.

Vastaavia tapauksia on tullut ilmi pitkin Suomea. Tilanne elää kuitenkin vuosittain.

– Romanialaiset ja albanialaiset poistuivat kuitenkin viime vuonna epäiltyjen listalta näkymättömiin. Suomalaisten jälkeen yleisimmin törkeistä huumausainerikoksista epäiltyinä oli virolaisia, erikoistutkija Jari Leskinen KRP:stä kertoo.

Romanialaiset liikkuvat ryhmät myivät Suomeen toissa vuonna satojatuhansia tabletteja salakuljetettuja Rivotril-tabletteja. Niitä pilleripurkkeja kiertää vieläkin myynnissä esimerkiksi nuorilla Ylä-Savossa ja Kuopion seudulla. Poliisi ja Tulli tutkivat kuitenkin isoja juttuja salakuljettajille ja tuomioiden jälkeen ilmiö tyrehtyi.

Niin kävi myös albanialaisliigoille, jotka Helsingin poliisi pysäytti toissa vuonna.

– Albanialaisilla on erittäin vahva ote koko Euroopan kokaiinin ja heroiinin välityksestä. Heidät tunnetaan hyvin kovaotteisina. Uskoisin, että albanialaisten notkahdus Suomen huumemarkkinoilta voi olla vain väliaikainen.

Albanialaisliigat toivat Suomeen aiemmin myös kannabistuotteita, mutta viime vuosi oli heidän osaltaan hyvin hiljaista.

Sen sijaan virolaiset vahvistivat asemiaan Suomen huumekaupassa. Suomalaiset ammattihuumekauppiaat ovat vuosikymmenten ajan hankkineet kontakteja Virosta muun muassa vankiloissa.

Seuraavana epäiltyjen listalla kansalaisuuksien mukaan olivat viime vuonna gambialaiset, irakilaiset ja liettualaiset.

Irakilaisten nousu huumerikostilastoihin johtuu turvapaikanhakijoista, joista osalla on esimerkiksi jo Ruotsista huumerikostaustaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Metamfetamiinin vyöry markkinoille katosi yhtä äkkiä kuin se oli alkanutkin

Uusimmat

Kotimaa

Myrskypuuskista koitui eniten vahinkoja Uudeltamaalta Pirkanmaalle ulottuvalla vyöhykkeellä, pelastuslaitoksella satoja tehtäviä

Keskusta valitsee ehdokkaan valtiovarainministeriksi maanantaina

Oikeuskansleri: Hallituksen päätöksentekotavan takia suositukset ja määräykset menivät koronaepidemian alussa sekaisin

Lääketieteellinen tutkimus yhä kalliimpaa mutta valtion rahoitus on vain laskenut 2000-luvulla – "Katastrofi" ja "surkuhupaisaa", sanovat HUSin ja KYSin tutkimusjohtajat

Helleraja saattaa rikkoutua, kun viikonlopun sateinen sää muuttuu tavallista lämpimämmäksi – osa järvistä poikkeuksellisen lämpimiä

Kulmunin jatko puheenjohtajana jakaa mielipiteet – Sipilää kaivataan ministeriksi

Keskustan valtiovarainministeriehdokkaan valinta siirtyy huomiselta

Aikoinaan tutkinta tyssäsi, mutta nyt vihjeitä lammessa olevasta ruumiista on tullut – poliisi on jatkanut 14 vuotta sitten kadonneen miehen etsintää

Kulmuni tavoittelee syksyllä jatkokautta puoluejohdossa

Miksi Aarniota syytetään Vuosaaren vuoden 2003 palkkamurhasta? – Professori: Vastuu vertautuu opettajaan, jonka uintiretkellä hukkuu lapsi

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.