Poliisi tilaa puolella miljoonalla eurolla seksuaalirikosten tutkimustarpeistoa

Poliisi valmistautuu tilaamaan rikostutkintaa varten jopa puolella miljoonalla eurolla seksuaalirikostutkimuspakkauksia ja dna-näytteenoton tarvikkeita.

Poliisi on julkaissut asiasta julkisen hankintailmoituksen, jossa näytteenottotarvikkeiden tilaushinnaksi on arvioitu 500 000–600 000 euroa.

Hankintailmoitus on kiertänyt myös muuten netissä ja herättänyt etenkin sosiaalisessa mediassa ihmettelyjä ja arvailuja, mihin poliisi varautuu näin isolla hankinnalla ja miten paljon seksuaalirikoksia oikein odotetaan tapahtuvan.

Keskusrikospoliisin rikosteknisen laboratorion johtaja Erkki Sippola tyrmää epäilyt, että kyse olisi poikkeuksellisesta hankinnasta. Hän kertoo näytteenottotarviketilauksen olevan osa poliisin normaaleja hankintoja, jonka kokoluokkakaan ei ole poikkeuksellinen.

– Poliisinkin on noudatettava hankintalakia. Hankintailmoituksen suuri summa tulee siitä, että ilmoituksessa ilmoitettu hinta arvioidaan korkeimman mahdollisen summan mukana. Käytännössä hankintahinta ei tule olemaan noin paljon, Sippola kertoo.

–Lisäksi ilmoitetussa summassa on kyse koko sopimuskaudesta.

Hankintailmoituksen mukaan seksuaalirikostutkimuspakkausten ja dna-näytteenoton tarvikkeiden ostosopimus koskee kolmea vuotta.

Keskusrikospoliisin näytteenottotarvikehankinta palvelee myös koko poliisia: Rikostekninen laboratorio on poliisilla ainoa Suomessa ja se palvelee kaikkia poliisin yksiköitä sekä joiltakin osin myös muita viranomaisia.

Tiettyjen hankintojen keskittämisellä haetaan taloudellista ja toiminnallista hyötyä, mutta myös yhdenmukaisuutta laatuun.

– Kaikki muukin näytteenottoon liittyvä materiaali kilpailutetaan. Tarkoitus on toimia hankintataloudellisesti järkevästi ja samalla niin, ettei tiettyjä hankintoja tarvitse tehdä esimerkiksi joka vuosi.

– Samalla teemme paljon työtä laadun eteen. Esimerkiksi materiaalit testataan etukäteen – evaluoidaan, mitkä materiaalit kelpaavat toimintaamme.

– Etenkin dna:n kanssa on tärkeä olla hyvin tarkka siitä, että näytteenotossa käytettävät materiaalit sopivat vaatimuksiimme.

Poliisit jäljittivät Armani-varkaan Liettuaan

Ammattilainen tunnistaa väärennöksen

Huume-erät voi nyt jäljittää

Uusimmat

Kotimaa

Ex-oppilaiden mukaan Bjurström tiesi tanssikoulunsa opettajan lähentelystä, mutta puuttuminen kesti – Bjurström vastaa syytöksiin

Maineikkaan tanssikoulun ex-oppilaat: miesopettajan lähentely jatkui vuodesta toiseen – poliisilla tutkinnassa yhden oppilaan seksuaalinen hyväksikäyttö

Yliopistotutkija voi tienata puolet vähemmän kuin muut korkeakoulutetut – valtaosa nuorista tutkijoista huolissaan urastaan

Suomen Yrittäjien kampanja ei vaikuttanut Yleisen työttömyyskassan jäsenmäärään mitenkään – Kassan omalla markkinoinnilla isompi merkitys kuin työmarkkinariidoilla

Ministeriön ylijohtaja tiukkana: "Sairaalayhtiöt voivat olla laittomia"

Virkarikoskäräjillä kuultavana Aarnion alaisena työskennellyt Petri Rainiala

Helsingin yliopisto loikkasi yliopistovertailussa, joka mittaa valmistuvien työllistymistä

Pahanlaatuisen aivokasvaimen geenihoitoon merkittävä apuraha

Meripelastusseuran hallitus kokoontui ylimääräiseen kokoukseen: entinen Kuopion matkailupomo vapautettu tehtävästään

Kirstunvartija Orpo moitti populistisista lupauksista: "Tulevaisuutta ei voi rakentaa velkarahalla"

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.