Poliisi tutkii huostaanottopaperin sekoittumisen

Poliisi tutkii, miksi kuopiolaisen naisen uusittujen lääkereseptien joukkoon oli päätynyt hänelle vieraan alaikäisen lapsen huostaanottoa koskeva asiakirja.

Nainen sai ennen joulua Kuopion pääterveysasemalta nidottuna omia lääkereseptejään, mutta löysi niiden välistä toisen henkilön huostaanottoa, psykiatrisia hoitoja ja lähisukulaisia koskevan paperin.

– Kun poliisin tietoon tulee epäily, että rikos on voinut tapahtua, asia on tutkittava. Huostaanottoa tai terveystietoa koskevat asiakirjat eivät kuulu millään tavoin ulkopuoliselle, vaan on selvä, että ne ovat viimeisen päälle salassa pidettäviä, ylikomisario Harri-Pekka Pohjolainen Itä-Suomen poliisista sanoo.

Hän toimi lauantaina poliisilaitoksen yleisjohtajana ja kommentoi asiaa siinä roolissa. Rikosilmoitusta Kuopion tapauksesta ei ollut toistaiseksi vielä tehty.

Paperit olivat sekoittuneet jo ennen joulua

Pääterveysasemalla sattuneesta virheestä kertoi Savon Sanomat lauantaina, kun nainen kertoi haastattelussa tapahtumien kulusta (SS 3.1.).

Hän oli huostaanottopaperin löydettyään ollut myöhemmin yhteydessä potilasasiamieheen. Kuopion kaupungin potilasasiamies on Olavi Kortelainen. Nainen kertoi haastattelussa lähettävänsä hänen neuvojensa mukaan kyseisen asiapaperin Kuopion terveysjohtajalle Jari Saariselle muistutuksella, että terveyskeskus selvittäisi asiaa.

Uutisessa kerrottiin tapauksen olevan tietosuojarikkomus tai törkeä tietosuojarikkomus. Poliisin mukaan sellaisesta ei ole kuitenkaan voi olla tässä kyse. Tietosuojarikkomukset koskevat sähköistä tiedonkäsittelyä kuten rekisterien tahallista luvatonta katselua.

Hoitajien tai lääkärien tahallisesta tai huolimattomasta toiminnasta johtuva tietojen päätyminen väärin käsiin voi olla rikoksena esimerkiksi virkavelvollisuuden rikkominen tai salassapitorikos. Kyse on siis ongelmasta, että täysin sivulliset voivat nähdä ja levittää edelleen arkaluontoisia tietoja.

Kuopiossa ilmi tullut tapaus ei ensitietojen mukaan ole myöskään törkeä, vaan mahdollisesti tuottamuksellinen eli vahinko. Paperit ovat voineet sekoittua printterissä, pöydällä tai nitomakoneessa, vaikka niin ei saisi päästää käymään.

– Tahalliselta tuo ei vaikuta, vaan kyse on voinut olla huolimattomuudesta, Pohjolainen sanoo.

Poliisi selvittää, onko asiassa syytä epäillä rikosta, ketkä kaikki ovat asiakirjan nähneet asiattomasti ja onko kohteeksi joutuneen lapsen huoltajalla tai koko perheellä vaatimuksia asiassa.

Huostaanotosta päätyi tietoja ulkopuoliselle

Henkilötietoja urkittu kaikista rekistereistä

Asiakirjat kadulle unohtaneelle ei tullut syytettä

Murtautujat sotkivat poliisin varaston Kuopiossa

Poliisi tutkii lastensuojelun papereiden käsittelyn

Salaisia papereita löytyi kadulta

Hoitajaa ei epäillä enää salassapitorikoksesta

Kadulle päätyneet paperit jäivät laukkuun

Työlistat olivat mukana yöllä kaupungilla

Kadulta löytyneet paperit liittyvät varkauteen