Poliisi valmistelee jo USA:n ja Venäjän presidenttien tapaamisen turvajärjestelyjä

Helsingin poliisilaitos aloitti heti torstaina Yhdysvaltain ja Venäjän presidenttien tapaamisen turvajärjestelyjen valmistelut. Poliisi huolehtii muun muassa presidenttien tapaamispaikan ja mahdollisten majoituspaikkojen turvallisuudesta sekä liikennejärjestelyistä.

Apulaispoliisipäällikkö Heikki Kopperoinen Helsingin poliisilaitokselta sanoo, että poliisilaitoksella on paljon kokemusta merkittävien valtiovierailujen järjestämisestä. Hänen mukaansa tällä kertaa nopea aikataulu ja kesäloma-aika aiheuttavat hieman haasteita, mutta resurssisuunnittelu on aloitettu.

Kopperoinen kertoo, että turvallisuusjärjestelyt tulevat olemaan suuret, mutta tämäntasoiselle tapaamiselle normaalit. Helsingin poliisilaitos aikoo esittää normaalit virka-apupyynnöt yhteistyöviranomaisille ja Puolustusvoimille.

 

Liikenteeseen muutoksia

 

Ylikomisario Juha Hakola Helsingin poliisista lisäsi STT:lle, että poliisi varautuu myös mahdollisten mielenosoitusten varalta.

– Tällainen vierailu ei ole poliisille millään tavalla uusia asia, vaikka edellisestä vastaavasta tapaamisesta Helsingissä onkin jo yli 20 vuotta.

Hakolan mukaan on liikennejärjestelyjen osalta myönteistä, että huippujohtajien vierailu osuu heinäkuulle, joka on liikenteessäkin pääkaupungin vuoden hiljaisin kuukausi.

– Mutta vierailu varmasti vaikuttaa myös liikennejärjestelyihin.

Hakolan mukaan poikkeusjärjestelyt saattavat koskea katuliikenteen lisäksi myös lentoliikennettä, esimerkiksi lentokieltoalue ja dronekiellot ovat mahdollisia.

Torstaina varmistui, että Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ja Venäjän presidentti Vladimir Putin tapaavat Helsingissä 16. heinäkuuta. Neuvottelupaikan tarkempi sijainti ei ollut torstaina iltapäivällä tiedossa.