"Poliisi. Pysähtykää" - Näin etsintäkuulutettu ampuja jäi kiinni

Poliisit olivat etsineet Siilinjärvellä ampumisesta epäiltyä miestä jo useita päiviä. Poliisit kävivät miehen läheisten luona ja jututtivat hänen kavereitaan.

Kyselykierros tuotti tulosta. Vinkin mukaan miehen sukulaisilla oli mökki Kuopion Pihkainmäessä.

Miehen epäiltiin ampuneen helmikuussa Siilinjärven Huvikummussa toista miestä kosketuslaukauksella reiteen. Molemmilla osapuolilla oli ollut esillä myös pesäpallomailat - ja niitäkin oli käytetty. Uhri makasi vakavasti loukkaantuneena sairaalassa.

Poliisit tiesivät etsintäkuulutetun kuopiolaisen 27-vuotiaan miehen olevan väkivaltainen.

Helmikuisena arki-iltana Pihkainmäessä oli hiljasta ja lumista, kun poliisit lähestyivät tien päässä olevaa kesämökkiä eri suunnista. Alkuyö oli jo pimentynyt ja ulkona oli kylmä, pakkasta.

Etsintäkuulutetun kiinniottoa oli valmisteltu. Yleisjohtaja oli linjannut etukäteen voimankäytöstä, partiot olivat valmiina ja tilannejohtaja johti operaatiota paikalla.

Mökillä säikähdettiin poliisiautojen valoja

Kaksi poliisia kulki metsässä poliisikoiran kanssa, kun viereisen tontin koira alkoi haukkua. Poliisit pääsivät kuitenkin sen enempää huomiota herättämättä lähemmäksi ja tarkkailivat tovin pihaa ja keitä mökillä oli.

Mökillä oli kaksi naista ja kolme miestä. Osa heistä oli pihalla, kun he huomasivat poliisiautojen tulevan tielle. Autojen valot lähenivät kohti tien päätä. Porukka juoksi takaisin mökkiin ja varoitti muita poliiseista.

Ampuja lähti kaverinsa kanssa juoksemaan mökiltä rantaan, pois päin poliiseista. Hän huusi: "Saunalle, saunalle".

Viranomaiset huusivat myös:

- Poliisi. Pysähtykää. Poliisi. Pysähtykää, kaksi konstaapeleista käskytti miehiä.

Neljä poliisia oli jo mökin pihassa, kun rannasta päin kajahti laukauksia. Niitä kuultiin kahdesta neljään. Ainakin kaksi lähimpänä ollutta poliisia näkivät myös aseen laukaisusta tulleen savupilven.

Muutkin poliisit kuulivat laukaukset. Ne kuuluivat napsahduksina talvi-illassa, minkä jälkeen poliisit kuulivat saman tien Virve-puhelinliikenteessä ilmoituksen, että paikalla oli ammuttu.

- Ovatko kaikki kunnossa? yksi poliiseista kysyi poliisien puheryhmässä Virvellä.

Kaikki olivat kunnossa. Ei osumia ihmisiin. Ei koiraan eikä autoihin. Mökin ympärillä oli jo 11 poliisia ja yksi poliisikoira. Ampuja oli saatava kiinni.

Ikkunan rikkominen laukaisi tilanteen

Metsässä olleet poliisit olivat perussuojavaatteissa, ilman erityisiä taktisia varusteita. He olivat kuitenkin osin rakennusten ja puiden takana suojassa.

Yksi poliisi kääntyi vielä paksun männyn taakse suojaan ampumisen ajaksi.

Poliisiautoilta vielä tulossa olleet miehet ohjeistivat: Kilpimiehet eteen. Kaksi suojakilvillä varustettua poliisia lähti ensimmäisinä etenemään.

Osa poliiseista otti mökkipäärakennukseen jääneet kaksi naista ja yhden miehen kiinni.

Kaksi pihalla ollutta miestä oli juossut saunaan. Kohta saunan valot sammuivat ja toinen heistä tuli poliisin käskystä heti ulos.

Pistoolin kanssa ollut mies jäi saunaan - eikä totellut edelleenkään poliisin käskytystä.

Hengitys höyrysi pakkasessa. Toiset poliisit odottivat Virveä kuunnellen Kuopion pääpoliisiaseman tilannekeskuksessa.

Aika kului. Poliisit asettuivat pihaan. Käskyttivät. Noin tunnin päästä ampumisesta yksi poliiseista rikkoi saunamökin ikkunaruudun yläosan heittämällä siihen puukalikan. Toinen poliisi käskytti uudestaan.

Mökissä ollut mies jätti pistoolin saunatiloihin, aukaisi etuoven ja tuli ulos kädet näkyvillä. Hänet otettiin heti kiinni mökin edustalla.

- Ajattelin tulla ulos ennen kuin poliisit särkevät koko mökin, ampuja kertoi kuulusteluissa.

Koira löysi yhden hylsyn

Mies puhalsi nollat alkometriin, mutta hän vaikutti muuten päihtyneeltä. Nuori mies oli vähän tillin tallin.

Poliisiasemalla ollut yleisjohtaja, rikoskomisario, määräsi ottamaan verikokeet ampujasta. Ne osoittivat hänen olleen huumaantuneena. Ampujan verestä löytyi amfetamiinia sekä kahta bentsodiatsepaameihin kuuluvaa huumaavaa lääkettä.

Tapauksen jälkeen tutkinta jatkui ja laajeni. Montako kertaa paikalla oli ammuttu? Oliko ammuttu poliiseja kohti?

Ampujan käyttämä pistooli, FN cal 6,35, löytyi saunan lauteiden alta. Lippaassa oli paikoillaan neljä patruunaa ja patruunapesässä yksi.

Lisäksi saunan pukuhuoneesta löytyi toisen kaliiberin patruunoita 24 kappaletta.

Poliisikoira löysi ampujan paikasta noin kuuden metrin päästä lumihankeen lennähtäneen hylsyn. Koira pysähtyi osoittamaan hylsyn paikan isännälleen hangessa. Muita hylsyjä ei löytynyt.

Päämökiltä löytyi CZ-pistooli, muovikelmuun käärityt katkaistun haulikon osat sekä noin 130 kappaletta patruunoita.

Lisäksi sukan sisään piilotettuna löytyi vielä äänenvaimennin.

Polisiit eivät ampuneet tapauksessa yhtään laukaustakaan.

Syytteitä miestä vastaan käsiteltiin Pohjois-Savon käräjäoikeudesta keskiviikosta perjantaihin. Oikeus antaa asiassa tuomionsa myöhemmin heinäkuussa.

 

Juttu perustuu rikostapauksen esitutkinta-aineistoon

Ampujaa epäillään myös dopingkaupasta

Ampumavälikohtaus: Uhria ammuttiin kosketuslaukauksella reiteen - aseessa ensin syöttöhäiriö

Huvikummun ampujalle vaaditaan 10 vuoden vankeutta