Poliisia pitää odottaa hädän hetkellä pisimpään Itä-Suomessa

Kiireellisesti poliisin apua tarvitseva kansalainen odottaa poliisipartion tuloa Suomessa nykyään pisimpään Itä-Suomessa. Poliisin tulo kiireellisille hälytystehtäville kesti Itä-Suomessa keskimäärin lähes 20 minuuttia viime vuonna.

Toimintavalmiusaika kiireellisissä hälytyksissä oli 19,48 minuuttia, kun aika lasketaan poliisin saamasta tehtävästä siihen hetkeen, kun ensimmäinen partio on paikalla.

Esimerkiksi Lapissa poliisi tulee paikalle keskimäärin noin 1,5 minuuttia nopeammin. Suomessa silti yleisesti luullaan, että poliisia odotetaan pisimpään Lapissa. Siellä ajomatkat ovat pitkiä, mutta kiireellisiä hälytyksiä on vähän.

Itä-Suomessa hälytyksiä on poliisilla vuosittain samaa luokkaa kuin Itä-Uudellamaalla tai Lounais-Suomessa. Itä-Suomessa partioiden kulkua pilkkovat kuitenkin järvet sekä taajamien hajallaan oleva sijainti pitkin maakuntia.

YLi 20 000 hätätehtävää, jolla odotus yli tunnin

Jos avun tuloa kiireellisiin tehtäviin lasketaan ottamalla huomioon hätäkeskuksessa puhelun käsittelyyn kuluva aika, Sisä-Suomi, Itä-Suomi, Lounais-Suomi ja Pohjanmaa ovat samaa tasoa.

Kaikissa niissä kiireellisen avun tuloon kuluu vajaat 25 minuuttia hätäpuhelun alusta. Lapissa apu tulee keskimäärin kaksi minuuttia nopeammin.

Poliisin tilastojen mukaan koko keskisessä Suomessa avun saannissa on katveita. Itä- ja Keski-Suomessa on tyypillisesti todettu, että pienissä kunnissa on myös niin vähän hälytystehtäviä, ettei pitkiä viiveitä voida estää millään.

Poliisin julkisuudessa ennen esittelemättömien tilinpäätöstietojen mukaan Suomessa on kuitenkin kuntia, joissa jo joka toisella kiireellisimmillä hälytystehtävällä poliisin tulo kestää yli tunnin. Kyse ei siis ole vain tilastoharhasta, jossa yksittäinen kiireellinen ampumauhkaus tai kuolonkolari arkiyönä sivukylillä aiheuttaa pitkät viiveet avun tuloon ja rumentaa tilastoja.

Kaikkiaan viime vuonna Suomessa oli jo yli 20 000 kiireellistä hälytystehtävää, joilla poliisin toimintavalmiusaika oli yli tunnin.

Se oli vain neljä prosenttia kaikista hälytystehtävistä, mutta määrällisesti silti iso joukko tehtäviä, kun ne kaikki koskivat kiireellistä hätäasiaa.

Jopa yli joka viidenneksellä kiireellisistä hälytystehtävistä poliisin tulo kesti yli 25 minuuttia ja joka kymmenennellä kiiretehtävällä aikaa meni vähintään 40 minuuttia.

Pitkäjänteinen kehittäminen puuttuu

Suomen poliisijärjestöjen liiton puheenjohtaja Yrjö Suhosen mukaan ongelma on, ettei kukaan tiedä, mihin suuntaan tilanne on menossa.

– Sama hallitus oli vuoden takaisessa kehysriihessä miinustamassa poliisilta 43 miljoonaa euroa ja viime syksynä ja tänä keväänä lisäyksillä lähes sama summa palautettiin takaisin, Suhonen sanoo.

– Tällä hetkellä sisäministeriö sanoo, että nykyinen palvelutaso voidaan säilyttää vuodeksi, mutta sama virsi veisataan sitten joka vuosi samaan aikaan eli rahoituksessa ei ole mitään pitkäjänteisyyttä.

– Yksikään poliitikko tai puolue ei joutuisi kivitettäväksi, kun poliisien määrän vakiinnutettaisiin vähintään 7 500:aan ja arvioitaisiin sitä vastaava koulutustarve ja aloituspaikat. Näin toimintaan saataisiin pitkäjänteistä suunnittelua ja työn kehittämistä.

Pitkän ajan seurantamittareita vähän

Pitkäjänteisyyttä tarvittaisiin esimerkiksi siihen, että poliisille saataisiin seurantakelpoisia mittareita. Nyt esimerkiksi toimintavalmiusaikojen seuranta on vain viitteellistä eli eri vuosien luvut eivät ole keskenään vertailukelpoisia.

Poliisi seuraa aikaa kiireellisillä eli A- ja B-hälytyksillä ja laskee toimintavalmiusajan siitä, kun hätäkeskus välittää tehtävän poliisille. Minuuttiluku sisältää, miten kauan tehtävä odottaa vapautuvaa partiota, partion tehtävätiedon käsittelyn sekä minimiajoajan paikalle.

Luvussa ei ole hätäkeskuksessa asian käsittelyyn kuluvaa aikaa. Kansalaisen näkökulmasta lukuun on siis lisättävä vähintään 1–1,5 minuuttia hätäpuhelua.

Tilastojen vertailu on nykyisin enää vain suuntaa antava, sillä vertailtavien tehtävien joukko ei ole enää sama kuin ennen vuotta 2012. Poliisi on siirtänyt yhä enemmän tehtäviä B-luokasta C-luokkaan, jolloin niiden vasteaikoja ei enää seurata.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Kauppias juoksi rosvon itse kiinni - Poliisin tulo kestää niin kauan

Kommentti: Poliisipartioiden tuloksellisuus romahti - tilastokikan takia