Poliisiautoista tulee vaaleankirjavia

Poliisihallitus aikoo muuttaa kaikki Suomen poliisiautot ja poliisimoottoripyörät kelta-valkoisiksi. Vaaleisiin poliisiautoihin jää aiempaa vähemmän sinistä, joka sekin on aiempaa kirkkaampaa.

Entiset tummemmat ja tyylikkäinä pidetyt niin sanotut panda-väriset autot on tarkoitus poistaa käytössä, ja poliisiautojen väritys muuttuu enemmän liikenteenohjauksesta tutun huomiovärikeltaisen suuntaan.

Myös poliisimoottoripyöristä tulee erittäin vaaleat aiempaa vaatimattommin poliisi-logoin.

Poliisihallitus julkistaa uuden kuvioinnin virallisesti perjantaina Helsingissä. Uusi kuviointi otetaan käyttöön ensin kolmessa poliisiautossa, mutta se on tarkoitus vaihtaa lähivuosina kaikkiin tunnuksellisiin poliisiautoihin ja poliisimoottoripyöriin.

- Uusi väritysmalli otetaan säädösten salliessa sarjatuotantoon ensi vuoden alusta. Kalusto uusitaan uuden tunnuksellisen ilmeen mukaiseksi 5-7 vuoden kuluessa eli kaluston normaalin uusimiskierron myötä, poliisijohtaja Seppo Kolehmainen Poliisihallituksesta kertoo.

Poliisihallitus: Heijastava auto lisää työturvallisuutta

Poliisihallituksen mukaan uusi ajoneuvon kuviointi ja heijastavuus parantavat poliisin työturvallisuutta.

Aiempien tutkimusten mukaan esimerkiksi poliisin ohjatessa liikennettä moottoritiellä parhaiten autoilijoille näkyvät kuitenkin hälytysvalot, eikä yksiselitteisesti se, onko itse poliisiauto tumma vai vaalea, koska Suomessa ympäristön väri ja valaistusolosuhteet vaihtelevat paljon vuoden aikana.

Hälytysvalot erottuvat myös ajossa huomattavasti paremmin kuin se, minkä värinen poliisiauto on.

Poliisiauton värin vaihtaminen liikenteenohjauksesta tuttuun värimaailmaan voi vaikeuttaa myös ylipäätään auton tunnistamista poliisiautoksi eri tilanteissa.

Aiemmin poliisi on uusinut jo poliisien työhaalarit, mutta niissä haluttiin juuri päinvastoin kuin autoissa vähentää poliisin räikeää erottumista ympäristöstä.

Työturvallisuussyistä haalareiden aiemmin heijastavista poliisi-teksteistä tuli himmeämmät, joten ne soveltuvat hyvin monenlaisille hälytystehtäville Tarvittaessa poliisit vetävät näkyvyyden lisäämiseksi ylleen heijastinliivit, jos työtehtävä sitä edellyttää. Autoista sen sijaan tehdään joka suuntaan heijastavat.

Poliisihallitus on ajoneuvojen kuvioinnin ja värityksen lisäksi viime aikoina käyttänyt aikaa ja rahaa myös muuhun ulkoiseen uudistamiseen. Muun muassa poliisi-logo ja -teksti viilattiin vastikään uusiksi ulkoasultaan - eli esimerkiksi poliisi-sanan kirjaimen leveyttä, sävyä ja miekkaleijona-logon yksityiskohtia viilattiin työryhmien jälkeen uudenlaiseksi.

 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.