Nyt alkaa näkyä keltaista - Poliisiautojen ja -pyörien värin vaihtaminen alkoi

Suomessa alkoi historiallinen tunnusvärien vaihtaminen, jota ei ole tapahtunut aiemmin. Kaikkien Suomen poliisimoottoripyörien ja poliisitunnuksellisten partioautojen väri vaihtuu ja uutena väreinä ajoneuvoihin ilmestyy keltaisia huomioläiskiä.

Ensimmäiset uudenväriset ajoneuvot tulivat käyttöön nyt, kun muun muassa Itä-Suomen ja Itä-Uudenmaan poliisilaitokset saivat käyttöönsä uudet moottoripyörät.

Vastaavia pyöriä alkaa näkyä tänä kesänä liikenteessä myös muualla Suomessa.

Poliisin aina aiemmin käyttämä tummansininen poistuu vähitellen sekä moottoripyöristä että poliisiautoista. Tilalle tuleva väritys on pohjaväriltään valkoinen ja tehostevärinä on limenkeltainen, joka on hohtavaa huomioväriä.

Poliisiautoihin jää myös sinistä, mutta se on sävyltään aiempaa kirkkaampaa. Pyöriin tulee myös uusi poliisin ohutviivainen logo.

Poliisi esitteli uusia värimallejaan julkisuuteen jo vuosi sitten, mutta liikenteeseen uudenväriset ajoneuvot leviävät vasta tästä keväästä alkaen. Ajoneuvojen uskotaan herättävän huomiota liikenteessä, sillä Suomessa poliisiautojen niin kutsutulla panda-värityksellä on vuosikymmenten perinteet.

Muutos ei kuitenkaan tapahdu nyt kertarysäyksellä, vaan etenkin maijamallisten autojen värien uusiminen kestää jopa 5–7 vuotta. Uudenvärisiä partioautoja tulee poliisilaitoksille vasta sitä mukaa, kun autoja uusitaan normaalin uusimiskierron mukaan.

Ensimmäisenä poliisiautoista uudenvärisiä ovat henkilöautomalliset autot ja myöhemmässä vaiheessa pakettiautot.

Uusi poliisin ajoneuvojen väritysmalli on valkopohjaisena ja huomiovärisenä samanlainen kuin on ollut käytössä Ruotsissa sekä esimerkiksi liikennevalvonnassa Englannissa.

Suomen aiempi väritysmalli haki uskottavuutta. Uusien värien ja kuvioinnin tarkoitus on parantaa poliisin näkyvyyttä liikenteessä ja sitä kautta työturvallisuutta.

Hälytysvaloihin ei tule muutoksia. Ne ovat yleensä poliisin näkyvin tapa parantaa näkyvyyttä esimerkiksi liikenteenohjauksessa moottoritiellä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Moottoripyöräilyn ja mopoilun kolarit kääntyivät laskuun

Kattovikaisia poliisiautoja löytyi kaksi lisää