Poliisien Facebook-ryhmän kirjoituksista ei tehdä tutkintaa

Syyttäjä on päättänyt, ettei poliisien suljetun Facebook-ryhmän kirjoituksista tehdä esitutkintaa suppeaa esiselvitystä enempää.

Asiasta oli tehty kolme rikosilmoitusta, joissa syyttäjän mukaan ei ole tarve aloittaa esitutkintaa.

Asiasta päätöksen on tehnyt Valtakunnansyyttäjänviraston kihlakunnansyyttäjä Laura Sairanen.

Sairasen mukaan esiselvitysten mukaan ilmi ei ole tullut syitä aloittaa esitutkintaa kenestäkään poliisimiehestä eli hänen mukaan ilmi ei ole tullut syitä epäillän kenenkään poliisin syyllistyneen rikokseen.

Sairasella tutkinta-aineistona oli vain Poliisihallituksen lausunto, Longplay-lehden juttu, tehdyt tutkintapyynnöt ja yhdessä tutkintapyynnössä tutkintaan toimitetut viisi kuvakaappausta poliisien FB-ryhmästä. Esiselvityksessä ei tutustuttu lainkaan ryhmän viesteihin itse eikä sen osallistujiin.

Tutkinnanlopettamispäätöksen mukaan Poliisihallitus on toimittanut tutkintapyynnön mukana arvioitavaksi muutaman nimettömän, Longplay-nettijulkaisussa julkaistun viestin ryhmästä.

Koska Sairasen mukaan tässä materiaalissa ei ole viestejä, jotka täyttäisivät tunnusmerkit kiihottamisesta kansanryhmää vastaan, asiaa ei ole syytä tutkia enempää.

Sairasen mukaan materiaalin viestit voisivat täyttää kunnianloukkaus-rikoksen tunnusmerkit, mutta ne ovat asianomistaja-rikoksia ja Sairasen mukaan asianomistajat eli arvostelun kohteena olleet ihmiset kuten mainitut turvapaikanhakijat ovat jääneet asiassa tuntemattomiksi.

Tosin poliisilla olisi ollut tehtäväilmoituksissaan tietoa henkilöstä, jota koskevaa uutista FB-ryhmässä pilkattiin, mutta sitä ei kukaan kysynyt eikä selvittänyt esiselvityksessä.

Syyttäjä Sairanen vetoaa myös kaikkiaan siihen, ettei Poliisihallitus toimittanut tutkintapyyntönsä liitteeksi tai muutenkaan käyttöön asiaa selventävää materiaalia. Sairanen ei ota kantaa, miksi esiselvityksessä tutkinta ei hankkinut mitään materiaalia itse mistään.

Ei tiedetä nimiä, ei tarkoitettu julkiseksi

FB-ryhmästä oli yksi asianomistaja tehnyt myös itse kunnianloukkaus-rikosilmoituksen, mutta syyttäjä lopetti senkin tutkinnan alkuunsa, koska hänen mukaansa viestejä ei ollut tarkoitettu levittää julkisuuteen, kun ne oli laitettu noin 2 800 jäsenen ryhmään.

Myöskään rikoskomisario Marko Forssin toimintaa ryhmässä ei ole syyttäjän mukaan tarve tutkia. Hänen toimistaan kuten epäillystä tietovuodosta ryhmään poliisijohto ei tehnyt tutkintapyyntöä, vaan Forssista tutkintapyynnön teki ainoastaan kanteluja ja rikosilmoituksia tehtaileva Junes Lokka.

Poliisien suljettu FB-ryhmä tuli esille julkisuudessa kesäkuussa, kun ryhmän keskusteluista otettuja kuvakaappauksia vuodettiin julkisuuteen.

Kuvakaappauksista ilmeni, että muutamat ryhmät jäsenet kirjoittivat ryhmään rasistisia tekstejä, kuten pilkkasivat turvapaikanhakijan mahdollista itsemurhayritystä ja arvostelivat muutenkin värikkäin sanoin maahanmuuttajia tai heidän kanssaan tekemisissä olleita ihmisiä.

Nämä keskustelut muodostivat vain hyvin pienen osan polisiien FB-ryhmän viesteistä, mutta olivat sävyltään voimakkaita.

Kuvakaappauksesta kävi ilmi, että keskusteluryhmän moderaattorina aiemmin toiminut Forss myös varoitti ryhmää, kun ulkopuoliset olivat saaneet tietoa ryhmän keskusteluista ja asiasta oli tehty ainakin yksi rikosilmoitus, joka oli tullut Helsingin poliisin vihapuhetutkintaryhmän tietoon.

 

Poliisien FB-ryhmässä pilkattiin pappia tylyin sanoin

Kommentti: Kohu poliisista paljasti kaksi isoa huolenaihetta

Esimiehet puuttuneet jo poliisien käyttäytymiseen somessa - useita puhutteluja pidetty

Nettipoliisi Marko Forss sivuun poliisin vihapuhetutkinnan johdosta