Poliisihallitus löysi rahapelien ikärajavalvonnasta vakavia puutteita –  vain joka neljättä nuorta pyydettiin todistamaan ikänsä

Poliisihallituksen selvityksen mukaan vain joka neljättä nuorelta vaikuttavaa rahapelien pelaajaa pyydettiin todistamaan ikänsä. Tilanne oli vakavin asiamiespisteissä, joissa vain joka kuudetta testihenkilöä pyydettiin todistamaan ikänsä. Veikkauksen omissa pisteissä ikä tarkistettiin useammin, mutta niissäkin lähes kaksi kolmesta nuoresta pelaajasta välttyi iän tarkistamiselta.

Selvityksen tulosten johdosta poliisihallitus pyysi Veikkaukselta selvitystä ikärajavalvonnan toteutumisesta ja antoi tulokset myös suurta osaa asiamiehistä edustavan Päivittäistavarakauppa ry:n käyttöön.

–  Rahapelaaminen aiheuttaa laajalle joukolle suomalaisia taloudellisia, sosiaalisia ja terveydellisiä haittoja. Rahapelien 18 vuoden ikäraja ei ole suositus vaan ehdoton ja hyvin perusteltu. Alaikäisten suojaaminen rahapelaamiselta on hyvin tärkeää, sillä tiedämme riskien ongelmapelaamiseen olevan sitä suuremmat mitä nuorempana rahapelaaminen aloitetaan, Poliisihallituksen arpajaishallinnon ryhmäpäällikkö Jarkko Mikkola sanoo poliisihallituksen tiedotteessa.

Veikkaus lupaa tehostaa valvontaa

Poliisihallitukselle antamassaan selvityksessä Veikkaus on luvannut tehostaa rahapelien ikärajavalvontaa. Keskeisenä toimenpiteenä yhtiö ilmoittaa nostavansa rahapelimyynnin suojaikärajan 23 vuodesta 30 vuoteen kaikissa myyntipisteissä vuoden loppuun mennessä. Omissa pelipisteissä uusi suojaikäraja otettiin Veikkauksen mukaan käyttöön jo 26. kesäkuuta alkaen.

Toisena valvontaa tehostavana keinona Veikkaus mainitsee vuoden 2021 alussa pakolliseksi tulevan tunnistautumisen. Yhtiö lupaa myös tehostaa pelimyyjien koulutusta ikärajavalvonnassa.

–  Puutteisiin reagoinnissa tulemme tarvittaessa hyödyntämään kesän 2020 kuluessa rakentamaamme ja käyttöönottamaamme, Veikkauksen hallinnoimaa peliautomaattien etäsulkua. Rahapelien ikärajavalvonnassa Veikkauksen on pystyttävä parempaan tasoon, Veikkauksen vastuullisuusjohtaja Jarmo Kumpulainen sanoo poliisihallituksen tiedotteessa.

Poliisihallitus jatkaa ikärajavalvonnan toteutumisen seurantaa ja arvioi tulevien toimenpiteiden vaikuttavuutta. Jatkossa Veikkauksen on säännöllisesti raportoitava ikärajavalvonnan toteutumisesta poliisihallitukselle.

Selvitys koostuu 300 testikäynnistä

Selvityksessä 18 vuotta täyttäneet tekivät yhteensä 300 testikäyntiä eri kaupungeissa. Selvityksessä olivat mukana kaikki Veikkauksen pelipisteet. Asiamiespisteet valittiin siten, että edustettuina olivat sekä suurimmat kaupungit että pienempiä paikkakuntia. Käynnit tehtiin helmikuussa 2020.

Pelaajan tuli pelipisteeseen saapuessaan antaa henkilökunnalle tilaisuus havaita hänet. Tämän jälkeen havainnoitiin, miten henkilökunta puuttui nuorten pelipisteessä oleiluun ja pelaamiseen.

Henkilökunnan edustajan puuttuessa pelaamiseen tai varmistaessa pelaajan ikää, pelaaja oli ohjeistettu sanomaan, että hänellä ei ole henkilöllisyystodistusta mukanaan. Tällä haluttiin selvittää se, sallittiinko pelaamisen jatkaminen vai keskeytettiinkö se.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Pekka sai pankkiautomaatista setelin, josta kiinnostui ensin kaupan kassa, seuraavaksi vartija ja sitten poliisi

Poliisi: Tornion räjähdykseen ei näytä liittyvän terroristista motiivia

Poliisi vahvistaa: Helsingissä viime viikolla paljastunut henkirikos on paloittelusurma –  12 ihmistä vangittuna

THL: Suomessa on todettu vuorokaudessa 29 uutta koronavirustartuntaa

Rajavartiolaitoksen esitutkinta valmistui: kaksi venäläishävittäjää loukkasivat viime kuussa Suomen ilmatilaa Porvoon edustalla

OAJ: Etäopetus soveltuu osin lukioihin, mutta perusopetukseen ei juurikaan –  koronakevään oppimisvajetta ei paikata vuodessa tai kahdessa

Sanna Inkisen uutisanalyysi: Naiset johtavat lomautus- ja työttömyystilastoja – Kirivätkö miehet syksyllä ohi?

Kertakäyttömaskin hinta pyörii euron paikkeilla, eli mahdollisen THL-suosituksen noudattaminen voi maksaa 100–200 euroa kuukaudessa – "Varmasti suomalaiset osaavat käyttää"

Soininvaara lyttää ABC-Suomen: "Kaupunkien houkuttelevuus on vähäistä, koska ne ovat niin rumia"

Soininvaaralta kova väite: Haavisto poliittisen vainon kohteena, vihreillä kannatuksen kannalta väärät salkut

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.