Poliisijohdon kaikki syytteet hylättiin – Käräjäoikeus: Paatero, Lardot ja Aarnio eivät syyllistyneet virkarikokseen

Helsingin käräjäoikeus on vapauttanut entisen poliisiylijohtajan Mikko Paateron ja keskusrikospoliisin päällikön Robin Lardotin virkarikossyytteistä.

Suomen ylimpää poliisijohtoa koskeneessa oikeudenkäynnissä Helsingin poliisia syytettiin tietolähteiden rekisteröinnin laiminlyönnistä ja ylempää johtoa toiminnan valvonnnan laiminlyönneistä.

Syytettyinä olivat Paateron ja Lardotin lisäksi Helsingin poliisipäällikkö Lasse Aapio ja Helsingin entinen poliisikomentaja Jukka Riikonen sekä Poliisihallituksen ylitarkastaja. Myös entinen rikosylikomisario Jari Aarnio ja kaksi hänen alaistaan saivat syytteet. Myös kaikkien heidän syytteet hylättiin.

Paatero ja Riikonen ovat jo eläkkeellä. Lardot ja Aapio ovat olleet virasta pidätettyinä viime vuoden kesästä asti.

Aarnio on jo aiemmin irtisanottu poliisin virasta muiden rikosten takia.

Käräjäoikeuden mukaan kukaan vastaajista ei rikkonut virkavelvollisuuksiaan syytteissä väitetyin tavoin.

Käräjäoikeus katsoi, että Helsingin poliisilla ei ollut rekisteröityjä tietolähteitä vuosina 2008-2013, vaikka poliisilaitos kuitenkin käytti tietolähteitä, jotka olisi pitänyt rekisteröidä.

Asia ei kuitenkaan ollut Aapion eikä Aarnion virkavastuulla. Riikosella ja kahdella tietolähdetoimintaan nimetyllä poliisilla asia olisi kuulunut heidän virkatehtäviinsä.

Tietolähteiden rekisteröinti olisi kuitenkin edellyttänyt valtakunnallisen tietolähderekisterin perustamista, mikä oli nimetty keskusrikospoliisin tehtäväksi. Tällaista rekisteriä ei kuitenkaan poliisissa tehty ennen viime vuotta eli vuotta 2018.

Syyttäjät harkitsevat valittamista

Käräjäoikeuden mukaan myöskään Poliisihallituksen laillisuusvalvonta ei puuttunut Helsingin poliisilaitoksen menettelyyn, vaikka laillisuusvalvonta oli tiennyt asiasta vuodesta 2012.

Oikeus katsoi, ettei Paatero, silloin Poliisihallituksessa toiminut Lardot tai hänen alaisensa olleet tietoisia Helsingin poliisin menetelleen tietolähteiden rekisteröinnissä virheellisesti eli Poliisihallituksen laillisuusvalvonnan ei osoitettu välittäneen tietoa riittävästi eteenpäin virkaketjussa.

Organisaatio oli myös oikeuden mukaan sellainen, ettei Lardot ollut Helsingin poliisijohdon lähiesimies ja valvontavastuussa, vaikka hänellä oli oikeus antaa määräyksiä heille.

Samalla oikeus huomautti, ettei Helsingin poliisissa tietolähdetoiminnasta vastuussa olleilla virkamiehillä eli Riikosella ja kahdella muulla poliisilla ollut käytössäkään lain mukaista menettelytapaa silloin, kun valtakunnallinen rekisteri ei ollut vielä valmis.

Koska ketään ei syytetty valtakunnallisen rekisterin perustamisen laiminlyönnistä, kaikki syytteet hylättiin.

Poliisijohdon syytteiden käsittely etenee seuraavaksi todennäköisesti Helsingin hovioikeuteen. Jo käräjäoikeuden oikeudenkäynnin aikana syyttäjät totesivat, että tapauksen käsittely näyttää menevän hovioikeuteen.

Sisäministeriön heti tuomion jälkeen kertoman tiedon mukaan Aapio ja Lardot palaavat heti hoitamaan tehtäviään. Heille maksetaan myös takaisin virastapidättämisajan osin pidätetty palkka. Sisäministeriö tiedotti päälliköiden virastapidättämisten päättymisestä alle puoli tuntia tuomion julkistamisesta.

Niin kutsuttu tietolähdeoikeudenkäynti alkoi valmisteluistunnolla viime vuoden elokuussa ja varsinainen pääkäsittely viime lokakuussa. Tutkintapyyntö asiassa tehtiin jo loppuvuonna 2018.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Kommentti: Poliisihallinnon puutteet nousivat taas esille poliisijohdon oikeudenkäynnissä

Professorin mukaan poliisijohdon virkarikosjutun tuomio on huolellinen ja perusteellinen, mutta jättää avoimeksi ison kysymyksen – "Miten vastuu voi organisaatiossa kadota näin?"

Analyysi: Valtakunnansyyttäjän osaamisen kyseenalaistaminen oli viranomaisten uskottavuutta horjuttava temppu

Uusi tieto: Poliisitarkastaja varoitti esimiehiään Aarniosta usean vuoden ajan

Sisäministeri joutui pyytämään poliisilta tietoja tietolähteiden valvonnasta monta kertaa

Kommentti: Sisäministeriä neuvottiin poliisin sisältä tekemään poliisista rikosilmoitus

Poliisin ylijohto tiesi tietolähteisiin liittyvistä ongelmista, vaikka kiisti sen julkisuudessa

Tietolähdetutkinta: Kolmea poliisin johtajaa epäillään valvonnan laiminlyönneistä

Uusimmat

Kotimaa

Henkilöauto ja pikkubussi kolaroivat Seinäjoella, useita loukkaantunut vakavasti

Uutissuomalainen: Keskustan johtajaksi havitteleva Kaikkonen ei aloittaisi ministerirulettia heti

Kaikkosen eväät keskustan nousuun: Ajatus koko Suomesta, kapulakielen välttäminen, byrokratian vähentäminen ja ihmisten kuunteleminen

Kaikkonen tekisi ministeriruletin vasta EU-puheenjohtajakauden jälkeen: "Ei ole tarvetta äkkiliikkeisiin"

Potkupyöriä myydään nyt enemmän kuin apupyöriä – lapsi oppii pyöräilyn paremmin potkimalla kuin polkemalla

Hallitus aikoo tarttua vaarallisimpien väkivaltarikollisten vapauttamiseen – Ratkaisuna saattaa olla vaarallisuusarvio, mutta sitä parjataan epävarmaksi

Iltalehti: Kansanedustaja Hussein al-Taee ilmoittanut epäselviä tietoja koulutuksestaan – Al-Taeen mukaan Lindedin-profiilin tiedot ovat olleet vajavaiset ja osin epätarkat

Rajavartiolaitoksen kamera kuvasi rajun taistelun: Karhu on juuri iskenyt hampaansa hirven kaulaan

Sairauslomalta askel kerrallaan palaileva al-Taee myöntää virheen painavan edelleen: Minun ei olisi pitänyt salata

Professori ei usko täysin itsestään kulkevien ajoneuvojen tulemiseen - "Liian vaikea tehtävä Suomenkin vaativissa olosuhteissa"

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.