Poliisijohtajien virkarikosepäilyjen oikeudenkäynti siirtyy

Suomen ylimpää poliisijohtoa koskeva oikeudenkäynti siirtyy myöhemmälle syksyyn. Helsingin käräjäoikeus on määrännyt pääkäsittelyn aloittamisen määräaikaa pidennettäväksi.

Muutos tarkoittaa sitä, että myös tuomioiden antaminen hyvin harvinaisessa oikeudenkäynnissä lykkäytyy reilusti ensi vuoden puolelle.

Syytettyinä ovat entinen poliisiylijohtaja Mikko Paatero, KRP:n päällikkö Robin Lardot, Helsingin virastapidätetty poliisipäällikkö Lasse Aapio, Helsingin entinen poliisikomentaja Jukka Riikonen, entinen huumepoliisi Jari Aarnio, Poliisihallituksen poliisiylitarkastaja sekä kaksi Aarnion entistä alaista, joista toinen on jäänyt jo eläkkeelle.

Syytteet koskevat poliisin tietolähteiden rekisteröinnin laiminlyöntiä ja toiminnan valvonnan laiminlyöntejä.

Käräjäoikeus järjesti asiasta valmisteluistunnon 14. elokuuta ja oikeudenkäynnin piti alkaa heti elokuun lopulla.

Oikeudenkäynnin alkua siirrettiin kuitenkin ensin syyskuun alkuun. Käräjäoikeuden päätöksellä alkua lykätään nyt lokakuun alkuun.

Lykkäämiseen syynä on se, että Lardot ja poliisiylitarkastaja ilmoittivat aikataulun olevan heille muutoin liian tiukka.

Lardotia oli jostain syystä kuulusteltu todistajana koko KRP:n tekemän laajan esitutkinnan ajan, vaikka toiset todistajat olivat nimenneet hänen olleen vastuussa Aarnion toimien selvittelystä vuonna 2012. Lardot oli asiassa myös suoraan Paateron alainen komentoketjussa.

Syyttäjä nosti Lardotia vastaan yllättäen syytteen 13. elokuuta eli vain päivää ennen valmisteluistuntoa. Poliisiylitarkastajaa vastaan nostettiin syyte 20. elokuuta.

Molemmat ilmoittivat, etteivät kykene valmistautumaan niin lyhyessä ajassa oikeudenkäyntiin kuin syytteiden noston ja oikeudenkäynnin alkamisen välille jäi aikaa.

Lardotin puolustus ilmoitti jo valmisteluistunnon aikaan, että ilmoitettu aikataulu on mahdoton. Lardotin asianajajana toimii yksi Suomen huippuasianajajista Markku Fredman.

Kaikki syytetyt poliisit ovat kiistäneet syytteet virkavelvollisuuden rikkomisista.

Yhden Poliisihallituksesta eläkkeelle jääneen virkamiehen syyte katsottiin jo kesällä vanhentuneeksi.

Poliisin ylijohto tiesi tietolähteisiin liittyvistä ongelmista, vaikka kiisti sen julkisuudessa

Kommentti: Sisäministeriä neuvottiin poliisin sisältä tekemään poliisista rikosilmoitus

Uusimmat

Kotimaa

Tänään saa liputtaa lapsen oikeuksille

Syksyn ylioppilaskokeiden tulokset julki tänään

Käräjillä kuullaan tänään Aarnion ex-alaista – syyttäjän mukaan miehen olisi pitänyt huolehtia tietolähteiden kirjaamisesta

Mies kuoli ulosajossa Ylivieskassa, auto törmäsi katto edellä isoon kuusenrunkoon

Tulli epäilee virolaisen nuuskan salakuljetusorganisaation kuljettaneen Suomeen 5  000 kiloa nuuskaa

Keskustassa myönnetään: Aluepolitiikassa pakko parantaa juoksua

122 peltipoliisin kameraa päällä nyt yhtä aikaa - Suonenjoella ja Kiuruvedellä räpsyy

Akavan hallitus saa vielä perata päätöksensä jättää Fjäderin luottamusäänestys järjestämättä

Pohjois-Koreasta loikannut kenraalin poika kertoo nuorten suhtautuvan välinpitämättömästi maan johtoon

Britanniassa vastustusta herättänyt Coca-Colan joulurekka tulee myös Suomeen ja Kuopioon – "Tämä ei ole mikään lasten tapahtuma"

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.