Poliisijohto käsitteli Aarnion toimia jo 2012 - ei aloitettu rikostutkintaa

Poliisihallinnon kolme johtotason virkamiestä ei käynnistänyt Jari Aarniosta virka- saati huumerikostutkintaa, vaikka heille esiteltiin yksityiskohtainen aineisto Aarnion toimiin liittyvistä epäselvyyksistä jo vuonna 2012. Näyttö oli tärkeimmältä osin samaa, jonka pohjalta Aarniota syytetään nyt rikoksista.

Keskusrikospoliisi (KRP) kokosi keväällä 2012 näyttöä Aarnion yhteyksistä United Brotherhoodin jengipomoon sekä Hollannista tynnyreissä hasista salakuljettaneeseen porukkaan.

Aineisto koostui esimerkiksi televalvontatiedoista, joissa rikollisten kännykkätietoja verrattiin myös Aarnion virkapuhelimen paikantumistietoihin.

Lisäksi KRP oli tarkkailutehtävällä havainnut Aarnion ja jengipomon tapaamisen. Erilaisia epäilyjä oli kasassa jo useita, mutta Aarniosta ei kirjattu rikosilmoitusta.

Asiasta päättivät silloinen Poliisihallituksen poliisijohtaja Robin Lardot ja Helsingin poliisilaitoksen apulaispoliisipäällikkö Lasse Aapio.

Lardot ylennettiin sittemmin KRP:n päälliköksi ja Aapio Helsingin poliisipäälliköksi, mutta Aarnion asiasta päättäessään he olivat vielä edellisissä viroissaan.

Pääosassa asiaa käsitelleissä tapaamisista oli myös KRP:n osastopäällikkö, rikosylitarkastaja Heikki Kopperoinen.

Palavereita oli useita vuoden ajan

Asian myönsivät ensimmäisen kerran Kopperoinen ja Aapio todistajakuulemisissaan Aarnio-vyyhdin yhteydessä. Heidän lausuntonsa ovat nauhalla.

Lardotia ei ole toistaiseksi kuultu, vaikka muut todistajat ovat oikeudessa nimenneet hänet korkeimmaksi virkamieheksi, joka asiasta tiesi ja käsittelytavasta päätti.

Asialle löytyy vahvistus myös salatuista muistioista ja sähköposteista, joita on nyt Savon Sanomien hallussa.

Muistiot ja sähköpostiviestit osoittavat yksiselitteisesti, että poliisihallinnon johtohenkilöitä piti epäilyjen takia toistuvasti palavereita kesästä 2012 kesään 2013, mutta ei määrännyt tutkintaa.

Tynnyrihuumeiden maahantuonnin tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Esa Grönlund KRP:stä kertoi omassa kuulemisessaan oikeudessa, että Poliisihallituksen toimien takia hän päätti tutkintatoimet myös törkeistä huumerikoksista epäiltyä helsinkiläistä naista kohtaan. Niin kutsuttua Malmin naista syytetään nyt Aarnion rikoskumppaniksi.

Häntä ja jengipomoa epäiltiin jo vuonna 2012 tynnyrihuumeiden salakuljetukseen ja levitykseen osallistumisesta, mutta KRP pysäytti heidän osaltaan tutkintatoimet.

Grönlundin mukaan he odottivat Poliisihallituksen ratkaisua, mitä Pasilan mieheksi kutsutuille epäilyille Helsingin huumepoliisin sekaantumisesta tynnyrihuumeiden maahantuontiin oikein tehdään.

KRP ja Poliisihallitus epäilivät Aarniolla olevan tynnyrihuumejutussa suojeltavia tietolähteitä. Tämän käsityksen takia todella vakaviin epäilyihin jätettiin monin tavoin puuttumatta KRP:ssä ja Aarnion esimiesketjussa.

Poliisilla ei ole kuitenkaan lain mukaan oikeutta sallia tietolähteilleen törkeitä huumerikoksia eivätkä toiset poliisit saisi peitellä muiden tietolähteiden vakavia rikoksia.

Naisen telekuuntelu ja -valvonta keskeytettiin silti heti eli kesken voimassa olevan telekuunteluluvan, kun KRP:lle oli Helsingin poliisista vihjattu kyseessä olevan tietolähteiden suojeluoperaatio.

Naisen ja jengipomon tekemiset jäivät tutkimatta, tynnyrihasiksia ei löydetty Suomesta, yhtään niiden ostajaa ei löydetty eikä huumekaupan rahoja saatu takavarikkoon.

Valtakunnansyyttäjänviraston johdolla asiasta käynnistettiin uusi esitutkinta 2013–2014 vuodenvaihteessa, mutta esimerkiksi osa teletiedoista ja tarkkailumahdollisuudet olivat jo menneet.

Uuden tutkinnan päätteeksi sekä nainen että jengipomo saivat syytteet törkeistä huumausainerikoksista. Näyttönä on etenkin yhteydenpito Aarnioon sekä naisen omat kertomukset.

 

 

Henkilöt: Suojelun nimissä uskottiin

Lasse Aapion mukaan Jari Aarnio kertoi huumepoliisin suojelleen tiedottajiaan, jotka eivät liity tynnyrihuumeisiin. Aapio uskoi ja välitti tiedon poliisikomentaja Jukka Riikoselle ja Poliisihallitukseen. Riikonen oli nimennyt Aapion vastuulliseksi henkilöksi Aarnion esimiehenä selvittämään asiaa, koska hänellä ei ollut erikoisosaamista rikostutkinnan operatiivisiin järjestelyihin.

Aapio kertoi uskoneensa, että poliisi käyttää teletietoja sekoittavaa anonymisaattoria lähteidensä suojeluun, mikä estää tietolähdeyhteyksien selvittämistä jälkikäteen. Aapio ei osannut selittää, miksi uskoi väitteeseen laitteesta ja piti sitä lainmukaisena. Laitteen toimivuudesta ei ollut muuta kuin Aarnion sana.

Poliisitarkastaja Pentti Kangasniemi järjesti yhteistyöpalavereita KRP:n rikostutkinnalle ja Helsingin poliisille asian selvittämiseksi. Hänen mukaan esimiehet olivat kieltäneet häntä ottamasta asioihin mitään kantaa, joten hän toimi vain kokoonkutsujana ja teki palaverimuistiot.

KRP:n osastopäällikön Heikki Kopperoisen mukaan hän ei uskonut Aarnion selityksiä, mutta hänet oli poliisijohto määrännyt tekemään yhteistyötä, joten hän teki: kävi Aapion kanssa iltakävelyillä ja Aarnion kanssa palavereissa monta vuotta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Leppävirtalaisnaiselle uusi syyte Aarnio-oikeudenkäynnissä

Kommentti: Korkean profiilin tutkinnasta tuli korkean tason sotku

Näin Aarnio-vyyhti on edennyt - Jari Aarnion rikostutkintaan liittyvät uutiset