Poliisikoirat, sivulliset, useita partioita - näin iäkäs nainen pelastui yölliseltä harharetkeltä

Poliisi yllättyi lauantain vastaisena yönä tiedotettuaan julkisuuteen, että tarvitsee apua iäkkään naisen löytämiseksi.

Kuopiolainen 72-vuotias nainen oli aktiivinen kävelijä ja kävi kävelyillä usein, mutta nyt hän ei ollut jostain syystä osannut palata takaisin.

Nainen oli lähtenyt kävelylle perjantai-iltapäivänä ja kun häntä ei iltaan mennessä löydetty, poliisi ilmoitti hänen tuntomerkkinsä julkisuuteen.

- Kadonneesta tuli poikkeuksellisen paljon havaintoja. Havainnot olivat vielä hyviä ja tarkkoja. Ne olivat kuitenkin pääosin iltapäivältä tai alkuillalta, mutta kertoivat naisen reitistä, komisario Pekka Koistinen Itä-Suomen poliisista kertoo.

Poliisi oli valjastanut jo kaikki likenevät partionsa etsimään naista. Lisäksi avuksi oli hälytetty vapaaehtoisia Vapepan eli vapaaehtoisen pelastuspalvelun kautta.

Poliisikoiria ohjaajineen oli etsinnöissä mukana kolme, joista kaksi pidemmän aikaa.

- Kaupunkialueella kävelijää on kuitenkin vaikea löytää.

Yleisöhavaintojen avulla poliisi kuitenkin sai tietoa, että nainen oli ilmeisesti kävellyt Puijonlaaksosta Kelloniemen suuntaan ja mahdollisesti ainakin Saarijärvelle asti.

Aamuyöllä hätäkeskukseen tuli soitto.

- Sivullinen soitti, että olisiko tämä se kadonnut nainen, kun tuntomerkit täsmäsivät.

Kello oli lauantaina aamyöllä noin 2.30. Kesäilta oli ollut lämmin. Iäkäs nainen oli kuitenkin ollut jalkeilla jo kellon ympäri ja kävellyt pitkän matkaa. Paikalle hälytettiin ambulanssi tarkistamaan kävelijän vointia.

- Hän löytyi kuitenkin aivan kunnossa.

Löytö oli kaikille helpotus.

- Paljon paremmin eivät ihmiset voisi toimia kuin tekemällä näin hyviä havaintoja ja ilmoittamalla niistä poliisille, Koistinen sanoo.

- Ilman muiden apua yhtä kävelijää on vaikea löytää kaupunkialueelta. Esimerkiksi lentokone-etsinnästäkään ei tällaisella paikalla ole apua.

Kadonneita ilmoitetaan poliisille yhä enemmän. Tilanne on huolestuttanut poliiseja pitkään. Väliajoin esimerkiksi muistisairasta ei ehditä löytämään ajoissa, vaan hän löytyy vasta menehtyneenä maastosta tai vedestä.

- Esimerkiksi viime maanantaina Itä-Suomessa poliisilla on etsinnässä yhtä aikaa neljä kadonnutta. Kaikki onneksi löytyivät.

- Jos näkee kaupungilla jonkun kulkevan esimerkiksi sairaalavaatteissa tai yöllä eksyneen oloisen vanhuksen, aina kannattaa kysyä, onko kaikki kunnossa ja ilmoittaa tarvittaessa hätänumeroon.

Poliisi: Etsintöjen määrä on vain kasvanut

Uusimmat

Kotimaa

Suomi huomenna: Tulevaisuuden kirjasto tarjoaa hiljaisen keitaan hässäkän keskelle, mutta ei karkota äänekkäitäkään joukkoja

Joka toinen mies kannattaa puolustusvoimien jättihankintoja – naiset epäilevämpiä

Allergikon jouluateria kannattaa suunnitella huolella – oireet voivat alkaa jo hajusta hengitysilmassa tai vasta muutaman päivän päästä

Yksi Pohjoismaiden etsityimmistä henkilöistä otettiin kiinni Orimattilassa – 37-vuotias mies lähti ensin autolla pakoon poliisia ja juoksi sitten metsään

Autoliiton Operaatio Lumihiutale käynnistyy 50. kertaa – Vapaaehtoiset auttavat tiellä pulaan joutuneita

Liikenneministeriö selitti ministeri Bernerin ja kansliapäällikön eriäviä kertomuksia Trafi-sotkussa – "Normaalitilanteessa pääjohtajaan luotetaan"

Joka kolmas kirkon alan työntekijä kertoo kokevansa epäasiallista kohtelua

Trafin sähköiset palvelut avataan osittain huomenna

Helsinkiläiskoulun opettaja tuomittiin yhdeksän lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä ehdolliseen vankeuteen

Iisalmen Naisvoimistelijoita koskeva rikostutkinta on edelleen kesken – poliisilla on tällä hetkellä useita epäiltyjä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.