Poliisikoirien käyttö on kasvanut - etsintöjä yhä enemmän

Poliisikoirien käyttö on kasvanut. Viime vuonna poliisikoiria käytettiin noin 11 000 tehtävällä.

– Tehtävien kokonaismäärä on kasvanut. Voimankäyttötehtävät ovat vähentyneet ilmeisesti poliisin toimintamallien ja varusteiden muuttumisen seurauksena, ylikomisario Pekka Kokkonen Poliisikoiralaitokselta kertoo.

Poliisille on tullut yleisesti käyttöön esimerkiksi etälamauttimia, joiden käyttö voi joissain tapauksissa korvata poliisikoiran.

Sen sijaan etsinnät ovat lisääntyneet. Poliisikoiralla etsitään yleisimmin ihmisiä ja toiseksi yleisimmin huumausaineita.

– Poliisikoiran suurin avu on sen kuono, Kokkonen muistuttaa.

Koirat ovat etsinnöillä niin tehokas apuväline, että osa poliisikoirista on erikoiskoulutettu vain etsintöihin.

– Poliisikoiria on kahdentyyppisiä: partiokoiria ja erikoiskoiria. Suurin osa, yli 75 prosenttia, on partiokoiria, joille on koulutettu etsintä, jäljestys, suojelu ja yksi erikoisosaamisalue.

– Erikoiskoiria ei ole koulutettu suojeluun, vaan ne ovat erikoistuneet etsinnöillä huumausaineisiin, räjähteisiin, palaviin nesteisiin, ruumiisiin tai rahaan. Osa rahakoirista etsii myös passeja.

Partiokoirat ovat pääsääntöisesti belgianpaimenkoira malinoiseja tai saksanpaimenkoiria, mutta erikoiskoirat ovat eri rotuja – pienin niistä on parsonrusselinterrieri.

Paljon koulutuksia

Poliisikoiralaitos omistaa poliisikoirat, mutta käytännössä ne asuvat isäntiensä ja emäntiensä perheissä. Jos koira pysyy terveenä, se työskentelee poliisissa yleensä 10-vuotiaaksi.

– Koulutamme 12 uutta koiranohjaajaa joka vuosi. Perustutkinto kestää 2,5 vuotta. Tänä vuonna Poliisikoiralaitoksella on kaikkiaan 88 erilaista kurssia tai tapahtumaa, Kokkonen kertoo.

Poliisikoiralaitos vastaa poliisikoiratoiminnan koulutuksesta ja kehittämisestä.

– Seuraamme tarvetta kentällä sekä myös kansainvälistä kehitystä, mitä uutta poliisikoirien käyttöön keksitään. Selvittelyssä on esimerkiksi poliisikoirien käyttö rikospaikkakoirina niin kuin Tanskassa, jossa koirat on koulutettu tunnistamaan jäljistä verta ja spermaa.

– Joissakin maissa poliisikoiria käytetään terapiakoirina eli tuodaan koulutettu koira esimerkiksi lasten ja nuorten kuulusteluun tueksi.

Poliisikoiratoimintaa uudistetaan myös varustehankinnoilla. Koiranohjaajat saavat pian uudet ensiapulaukut mukaansa. Lisäksi osalla koirista on koekäytössä suojaliivit, jotka suojaavat iskuilta, potkuilta, teräaseilta ja pienikaliiberisilta ampuma-aseilta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Poliisikoira Sysi pelasti vanhuksen metsästä

Poliisin vinkkejä eksymisen varalle