Poliisikouluttaja ampui toista poliisia – molemmat unohtivat, että ase oli toimintakunnossa

Kouluttajana toiminut poliisi on tuomittu tapauksesta, jossa hän laukaisi aseen vahingossa toista poliisia päin Hämeenlinnan poliisiasemalla. Laukaus osui voimankäyttökoulutuksessa olleen toisen poliisin kyynärvarteen ja kylkeen.

Koulutukseen osallistui myös kaksi muuta poliisia. Harjoituksessa käytettiin poliisin virka-aseita eli pistooleita, joiden toimintakyky oli estetty latauksenestopuikoilla. Harjoituksen päätyttyä puikotus purettiin eli aseet laitettiin takaisin virkakuntoon.

Poliisit olivat olleet jo poistumassa harjoitustilasta, kun yksi heistä esitti kysymyksen toisenlaisesta voimankäyttötilanteesta. Kouluttaja ryhtyi näyttämään tilannetta, jossa hän oli aseistautunut. Vastapuoleksi hän pyysi toista poliisia. Kouluttaja tuli oven takaa ja laukaisi aseen kohti poliisia. Luoti meni lähietäisyydeltä uhrin vasemman kyynärvarren läpi ja osui vielä kylkeen, johon tuli vain pinnallinen ruhje suojaliivien takia.

Suojaliivi pelasti uhrin vakavammilta seurauksilta, oikeus toteaa.

 

Syyte vakavammasta rikoksesta hylättiin

 

Oikeuden mukaan oli riidatonta, että kouluttaja oli kokenut ja vahinkolaukausta edeltänyt harjoitustilanne oli ohjeiden ja määräysten mukainen.

Kouluttaja kertoi, että kysymyksen "aihe oli vienyt hänet mennessään" ja hän unohti, ettei ase ole enää turvallinen. Myös uhri kertoi unohtaneensa asian.

Oikeus totesi, että huolimattomuus oli lyhytaikaista ja kyse oli ennemminkin inhimillisestä erehdyksestä. Tämän vuoksi syyte vakavammasta rikoksesta eli törkeästä vammantuottamuksesta hylättiin.

Koulutusta vetänyt poliisi tuomittiin Kanta-Hämeen käräjäoikeudessa 15 päiväsakkoon varomattomasta käsittelystä ja tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta. Hänen tuloillaan maksettavaa tulee 525 euroa.