Poliisilaitos ei ryhdy nyt virkamiesoikeudellisiin toimiin vuosia kestäneessä sotkussa

Itä-Suomen poliisilaitos ei ryhdy tänä talvena tai keväänä virkamiesoikeudellisiin toimenpiteisiin kahta poliisia kohtaan, jotka Itä-Suomen hovioikeus tuomitsi joulukuussa pahoinpitelystä, vapaudenriistosta ja virkavelvollisuuden rikkomisesta.

Käräjäoikeus oli vapauttanut miehet syytteistä, kun taas hovioikeuden mukaan kaksi poliisia oli ottanut päihtyneen miehen kiinni perusteettomasti Kuopion keskustassa pääsiäisenä 2014.

Poliisien mukaan he käyttivät vastaan hangoitelleen miehen putkaan siirtämiseksi lievintä hallintaotetta eli käsivarsista maahanvientiä ja hallintaotteeseen ottamista. Hovioikeuden mukaan keino oli liiallinen ja poliisit syyllistyivät pahoinpitelyyn, kun eivät toimineet toisin.

Itä-Suomen poliisipäällikön Taisto Huokon mukaan poliisit jatkavat normaalisti viroissaan ja omissa työtehtävissään. Heidät on kuultu asiasta. Poliisilaitoksen mukaan asiassa on syytä odottaa ratkaisua korkeimmalta oikeudelta, josta poliisit ovat hakeneet valituslupaa.

Oikeudessa käsitelty tapaus oli erikoinen, sillä rikosilmoituksen, kuulustelujen ja oikeudenkäyntien aikana väitteet poliiseista muuttuivat ja rikosilmoituksen väitteitä oli kokoamassa ulkopuolinen henkilö.

Toisaalta tapahtumien kulusta oli myös videoita, joilta tuomioistuimet ovat voineet itse tarkastella tapahtumia. Putkalta on useita videoita, mitä siellä tapahtui. Lisäksi kaupungilta kiinniotettu mies antoi tutkintaan pätkän itse kännykällä kuvaamastaan videosta poliisiauton takaosassa. Videoilla kuului poliisien epäasiallistakin puhetta.

Tiedossa ei ole, milloin KKO päättää, antaako se asiassa valitusluvan tai valituslupia.

 

Näin monta eri kertomusta siitä, mitä poliisin putkalla oikein tapahtui

Leikattu video poliisiputkalta nosti myrskyn - myös poliisien henkilötiedot levitetty julki

Poliisipartiolle tuomio keskisormea näyttäneen kohtelusta – pahoinpideltiin ja vapaus riistettiin