Aarnio-tutkinta: Poliisilaitos hukannut ison osan hankintapäätöksistä

Helsingin poliisilaitokselta ei ole löytynyt kaikkia hankintaesityksiä eikä hankintapäätöksiä seurantalaiteyhtiö Trevocilta tehdyistä hankinnoista.

Seurantalaiteyhtiö Trevocia ja virasta pidätettyä rikosylikomisario Jari Aarniota tutkiva tutkintaryhmä pyysi poliisilaitokselta Trevocilta tehtyihin hankintoihin liittyvät asiakirjat osaksi esitutkinta-aineistoa. Poliisilaitos luovutti tutkintaan hankintojen laskut, EU-rahoitukseen liittyvät asiakirjat, Poliisihallituksen rahoitukseen liittyviä asiakirjoja sekä Trevocin kanssa laaditut puite- ja palvelusopimukset.

Laskujen mukaan Helsingin poliisilaitos osti Trevocilta vuosina 2008–2013 yhteensä 445 000 euron arvosta laitteita, ohjelmistoja, huoltoa ja koulutusta.

Jostain syystä kuitenkin suurinta osaa näihin hankintoihin liittyvistä hankintaesityksistä ja -päätöksistä ei löydy mistään.

Tutkintaryhmä pyysi selvitystä, mutta poliisilaitoksen lausuman mukaan asia ei ole selvinnyt. Laitos arvioi, ettei kyseisiä asiakirjoja ole laadittu tai arkistoitu, vaikka olisi pitänyt.

Aarniolla on ollut poliisilaitoksella oikeus itsenäisesti enintään 1 000 hankintoihin. Sitä suurempiin hankintoihin on vaadittu hyväksyntä apulaispoliisipäälliköiltä, talouspäälliköltä tai muilta johtajilta.

Trevocilta tehdyistä hankinnoista on osin erimielisyyksiä. Asiaa puidaan tarkemmin  ensi vuonna käräjäoikeudessa, kun Aarnio-vyyhdin ensimmäinen pääkäsittely oikeudessa alkaa.

Ulkoministeriö osti paljon seurantalaitepalveluja

Esitutkinta-aineiston mukaan Suojelupoliisi osti Trevocilta vuosina 2010–2013 yhteensä 226 000 eurolla vastaavia palveluja ja Tulli vuosina 2007–2013 yhteensä 288 000 eurolla. Supon ja Tullin hankinta-asiakirjat olivat kunnossa.

Yllättäen seurantalaitteita ja niihin liittyviä palveluja osti vielä enemmän ulkoministeriö: vuodesta 2009 alkaen yhteensä lähes 318 000 eurolla.

Trevoc möi palvelujaan myös yrityksille kuten isolle vakuutusyhtiölle sekä toiselle isolle yritykselle, joka osti seurantalaitepalvelut yrityksen avainhenkilöille esimerkiksi heidän Afrikan matkansa ajaksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Oliko poliisilla anonymisaattori käytössä vai ei?

Asianajaja sai salaista tietoa poliisilta

Syyttäjä vaatii Aarniolle huumehaarassa 13 vuoden vankeutta

Aarnio: En valmistellut hankintoja, en ollut päättäjä Trevocissa

Aarnio-tutkintavyyhtiin kuulusteltu kymmeniä poliiseja

Aarnio-tutkintaryhmä aloittaa tietolähdeselvityksen