Poliisilakimiehen tutkinta lopetettiin vähäisenä - päätös johtaa kanteluun

Syyttäjä on päättänyt lopettaa pääosan rikostutkinnoista Hämeen poliisilaitoksen poliisilakimiestä vastaan vähäisyysperusteella.

Rikosylitarkastaja Mika Heikkosta epäiltiin virkarikoksista ja mahdollisista laiminlyönneistä, kun hänet oli nimetty etsintävaltuutetuksi valvomaan Kuopion poliisiasemalla tehtyä laite- ja tilaetsintää syksyllä 2014.

Johtava kihlakunnansyyttäjä Harri Lindberg teki nyt neljän tutkintapyynnön osalta lopettamispäätökset. Tällaista ratkaisua hänelle esitti tutkinnanjohtaja, syyttäjä Pertti Lahtiola Länsi-Suomen syyttäjänvirastosta.

Heikkosesta on käynnissä edelleen yksi tutkinta asiassa, olisiko hänen pitänyt olla suostumatta etsintävaltuutetuksi vielä uudelleen kesällä 2016, kun hänen aiemmista toimistaan vastaavanlaisessa tehtävässä oli noussut ilmi jo epäkohtia.

Tiedossa ei ole, millä aikataululla asia etenee.

Aineisto kopioitiin ryhmälle luettavaksi

Kuopion neljältä huumepoliisilta jäljennetyt tekstiviestit, sähköpostit ja muu asiakirja-aineisto ovat vieläkin luettavana KRP:llä, vaikka Kuopion huumepoliiseja ei epäillä enää mistään rikoksista.

Lindbergin tekemien tutkinnanlopettamispäätösten aineistoista ilmenee, että Kuopion huumepoliisin viestejä ja muuta aineistoa oli mahdollista lukea laajasti keskusrikospoliisissa.

Koko materiaali oli kopioitu tutkintaryhmän luettavaksi heidän omalle työlevylleen jo ennen kuin asian tutkinnanjohtaja Jukka Haavisto oli hyväksynyt joukosta tutkintaa varten jäljennettävän aineiston.

Lindbergin päätöksen mukaan asiasta ei aiheutunut vahinkoa, koska aineiston käsittelijät olivat virkavastuulla toimivia poliiseja.

Lindbergin ja Lahtiolan mukaan epäilty virkavelvollisuuden rikkominen oli kokonaisuutena vähäinen epäiltyjen syyllisyyden ja epäillyn rikoksen haitallisuuden osalta, että siksi tutkinnat lopetetaan.

Kuopion poliisit kuulivat ratkaisun toimittajalta

Heikkonen ei halunnut torstaina kommentoida asiaa Savon Sanomille.

Tutkintapyynnöt tehneet poliisit kuulivat tutkinnanlopettamispäätöksistä ensimmäisen kerran Savon Sanomilta torstaina.

He sanovat olevansa todella yllättyneitä. Päätösaineistossa myönnetään, että Kuopion huumepoliisin luottamuksellisista viesteistä iso osa oli vapaasti KRP:n tutkintaryhmän luettavissa.

– Menettely on ollut selvästi uuden pakkokeinolain vastaista, kun koko materiaaliamme on tutkittu ja selattu vapaasti. Käräjäoikeus oli antanut tutkijoille luvan erityiseen etsintään vain rajattuun aineistoon, rikoskomisario Juha Korhonen Itä-Suomen poliisista ihmettelee.

– On selvä, että ratkaisusta kannellaan valtakunnansyyttäjänvirastoon, Korhonen sanoo.

– Päätöksen perustelut vaikuttivat suoraan sanottuna kauheilta. Salassapidettävän materiaalin käsittely tuolla tavoin loukkaa paitsi minun, niin myös viestinnän toisen osapuolen oikeuksia, rikosylikonstaapeli Esko Heiskanen Itä-Suomen poliisista sanoo.

Heiskasen työviestejä on edelleen kaikkein eniten KRP:llä luettavana.

Heiskasen mukaan heillä oli aiemmin epäily siitä, että heidän viestinsä olivat vapaasti KRP:n tutkintaryhmän luettavissa, mutta asia varmistui vasta, kun tutkinnanlopettamispäätöksessä nyt kerrottiin, miten aineistoa oli käsitelty.

- Joukossa oli sellaista materiaalia, joka oli haettu salaisella pakkokeinolla ja jota sai vain tutkinnanjohtaja ja tietty nimetty tutkija käsitellä. Ei voi millään ajatella, että jollakin poliisilla käytettävissä oleva tieto olisi vapaasti levitettävissä kaikille poliiseille, Korhonen sanoo.

Tutkinnanlopettamispäätöksessä kuitenkin kirjoitetaan perusteluksi, että KRP:n yksikössä materiaalia käsitelleillä on "myös virkansa puolesta salassapitovelvollisuus". Tämän takia syyttäjä katsoi, ettei aineiston vapaamuotoisempi käsittely ollut ollut vahingossa.

Luo uutta oikeuskäytäntöä

Kaikkiaan Kuopion huumepoliisien tapauksessa on kyse ennakkotapauksesta, jossa selvitetään, miten salassapidettävää aineistoa tulee käsitellä.

Erityinen etsintä tuli lakiin 2014 ja sillä tarkoitetaan tutkintaviranomaisen laite- tai tilaetsintää paikkaan, jossa voi olla lain mukaista takavarikkokiellon alaista aineistoa.

Esimerkiksi lääkäriltä poliisi ei saa takavarikoida muiden potilaiden tietoja kuin tarvittaessa tiettyyn, perusteltuun rikosepäilyyn liittyvää aineistoa. Sama suoja koskee esimerkiksi asianajajan ja poliisin aineistoa.

Myös toimittajalla on oikeus suojata lähteitään.

Kuopion poliiseihin kohdistuneet rikosepäilyt on jo katsottu oikeudessa aiheettomiksi. Heihin kohdistettujen etsintöjen luvista on haettu käsittelylupaa korkeimpaan oikeuteen.

Poliisilakimiehestä rikostutkinta - etsintävaltuutetun tehtävässä epäselvyyksiä

Kommentti: Laki ei ole vain rikostutkinnan turvaamista varten

Laittomilla etsinnöillä kopioidut viestit yhä KRP:llä

Näin KRP teki iskun poliisiasemalle - Kuopion huumepoliiseille oli varattu putkakopit valmiiksi