Poliisilla on vielä kolme ortodokseihin liittyvää tutkintapyyntöä

Itä-Suomen poliisilaitoksella on käsittelyssä vielä kolme Iisalmen ortodoksiseen seurakuntaan liittyvää tutkintapyyntöä, vaikka päätutkinta päätettiin viime viikolla.

Yksi niistä koskee Evakko Säätiön talousepäselvyyksiä, ja ilmoituksen on poliisin mukaan jättänyt Iisalmen ortodoksisen seurakunnan palkkaama lakimies Jaakko Ikonen. Hän pyytää tutkimaan, onko säätiön varoja käytetty oikein säätiölain näkökulmasta.

Säätiö omisti vajaa puolet Matkatoimisto Artos Oy:n osakkeista ja vähän yli puolet Hotel Artos Oy:n osakkeista. Molemmat yhtiöt on asetettu konkurssiin.

Kahden tutkintapyynnön allekirjoittajina on viisi seurakuntalaista. He tekivät marraskuussa seurakunnanvaltuuston kokouksen jälkeen tutkintapyynnön väliaikaisen kirkkoherran ja ortodoksisen kirkon palvelukeskuksen lakimiehen toimista.

Tutkinnanjohtaja Minna Immonen ei vielä ennakoi, mitä tutkintapyynnöille tehdään ennen kuin hän on käynyt ne läpi syyttäjän kanssa.

Immosen mukaan ensimmäiseksi joudutaan katsomaan, mitä tietoja poliisin pitää hankkia lisää, jotta kaikkien osapuolten oikeusturva täyttyy.

– Tutkintapyynnöt on tehty kapeilla tiedoilla ja materiaalia toimitettu poliisille suppeasti.

Iisalmen ortodoksiseen seurakuntaan liittyvä päätutkinta saatiin päätökseen viime viikon keskiviikkona, jolloin syyttäjä teki päätöksen tutkinnan lopettamisesta Elias Huurinaisen ja entisen seurakuntaneuvoston toimista.

Tutkinnassa käytiin läpi virkavelvollisuuden ja luottamusaseman väärinkäyttö sekä kavallusasia. Näyttöä rikoksesta ei löytynyt. Poliisi halusi hoitaa ensin pääjutun käsittelyn, koska epäiltyinä oli luottamushenkilöitä ja entinen kirkkoherra. Jaakko Ikosen mukaan lisää tutkintapyyntöjä on kenties tulossa.