Poliisille palkinto Rautavaaran kolarin tiedottamisesta

Rikos- ja oikeustoimittajien yhdistys Oikeustoimittajat on myöntänyt vuosittaisen julkisuuspalkintonsa rikoskomisario Heikki Mansikka-aholle Itä-Suomen poliisilaitokselle.

Valokeila-palkinto myönnettiin Mansikka-aholle tämän tiedottamisesta Rautavaaran perhesurma-tapauksessa. Naisen aiheuttamassa kolarissa kuoli naisen itsensä lisäksi kolme lasta.

Palkinnon perustelujen mukaan Mansikka-aho poliisin tutkinnanjohtajana kertoi tapahtumista ja sen syistä avoimesti niin, että yleisö sai riittävästi tietoa.

Tiedottaminen tutkinnasta osoitti, että poliisi voi tiedottaa vakavastakin, järkyttävästä tapauksesta sortumatta niin sanottuun mässäilyyn.

Oikeustoimittajien yhdistyksen mukaan Mansikka-aho otti huomioon sekä yleisön oikeutetun tiedontarpeen että asianosaisten yksityisyyden suojan.

- Useissa tapauksissa poliisi unohtaa yleisön ja tapahtuman yhteiskunnallisen merkityksen ja vetoaa perusteettomastikin yksityisyyden suojaan, Oikeustoimittajat ry:n puheenjohtaja Jarkko Sipilä toteaa.

Oikeustoimittajat ry jakaa vuosittain Valokeila-palkinnon julkisuuden ja avoimuuden edistämisestä. Lisäksi yhdistys jakaa Sumuverho-palkintoja salailevasta, huonosta tiedottamisesta.

Lapsensurmaajan profiili on muuttunut

Kynttilät syttyvät sunnuntaina itsemurhan uhrien muistoksi

Avi on pyytänyt selvitystä Nurmekselta lastensuojeluilmoituksesta

Psykologi mukaan Rautavaaran kolarin tutkintaan

Nettiherjat rikoksista hätkäyttävät poliisia

Matkustaja äänitti avoparin riidan bussissa

Rautavaaran kolarin bussinkuljettaja ei ehtinyt reagoida

Jopa 14:ää lakia muutetaan perhesurmien estämiseksi

Osa matkustajista nyt jatkohoitoon

Isä suunnitteli eroa