Poliisin on lisättävä valvontaa tunti pidempään aamuyöllä

Alkoholilain kokonaisuudistus on lisännyt painetta muuttaa valvonta- ja hälytystoimintaan osallistuvien poliisien työvuoroja. Lakimuutokset pidensivät ravintoloiden aukioloaikoja ja lisäsivät aamuyölle asti avoinna olevien baarien määrää.

Poliisipartioille on aiempaa enemmän tarvetta sellaisina aamun varhaistunteina, jolloin poliisin valvonnan tarve ja hälytystehtävät aiemmin vähenivät selvästi.

Työtehtävien lisääntyminen aamun tunteina koskee Suomessa noin 3 600 poliisia, jotka työskentelevät niin sanotusti kenttäpartioissa.

Alkoholilakiuudistus ei ole lisännyt poliisin tilastoimia rikoksia, vaan kyse on siitä, mihin aikaan poliisipartioita tarvitaan. Valvonta- ja hälytystehtävistä vain pieni osa johtaa rikosilmoitusmerkintään.

Poliisien havaintojen mukaan baareista palaaminen on siirtynyt aiempaa myöhemmäksi, taksijonot ovat aiempaa myöhemmin viikonloppuöinä ja yleisillä paikoilla on ihmisporukoita liikkeellä myöhempään aamuöisin kuin aiemmin.

– Lakimuutokset tulivat voimaan maaliskuussa, ja muutokset ihmisten käyttäytymisessä alkavat näkyä viiveellä nyt kesän tullessa. Tällä hetkellä poliisilla on koko Suomessa sama tilanne: Tilannetta seurataan ja etsitään parasta tapaa toimia, ylikomisario Harri-Pekka Pohjolainen Itä-Suomen poliisista sanoo.

– Käytännössä kyse on siitä, että poliisi on resurssoinut vastetta hälytyksiin ja valvontatehtäviin etenkin viikonlopun aamuyön tunneille kello 3–4. Nyt esiin on tullut orastava tarve saada partioita enemmän aamuyön tunneille kello 5–6.

Painopiste toisaalla, on pula toisaalla

Suomessa poliisi ei ole saanut henkilöstöä lisää, joten aamukuudeksi työvuoroon lisättävä miehitys on siirrettävä siihen jostain muualta.

Käytännössä kyse on siitä, että jos poliisi joutuu estämään ravintoloista purkautuvan väen tappeluja ja kaitsemaan heitä aamukuuteen asti, sen verran vähemmän poliisin palveluja on tarjolla esimerkiksi lauantaipäivisin, jolloin kesällä moni kansalainen tarvitsisi poliisin kolaripaikalle, hakemaan sammunutta puistosta tai selvittelemään festareiden varkaussarjaa.

Komisario Pekka Koistinen Itä-Suomen poliisista kertoo, että poliiseja on normaalisti töissä 12 tunnin työvuoroissa, joilla katetaan kaikki viikonpäivät.

– Lisäksi työvuoroissa on niin sanottuja painopistevuoroja, jotka ovat voineet loppua viikonloppuna esimerkiksi kello 5. Muutama partio on sillä tavoin ollut lisänä hoitamassa tehtäviä siihen asti.

– Tähän asti kaupungilla on kello 5:n aikaan tullut jyrkkä pysähdys, jolloin hälytystehtävät loppuvat ja liikkeellä ei näy enää juuri ketään.

– Kun näin ei enää ole ja poliisin vahdittava aika kestää ainakin tunnin pidempään, painopistevuorojen myöhentämiselle olisi tarvetta. Ongelma on se, että myös perjantai- ja lauantai-iltapäivät ovat poliisin kiireisintä aikaa. Partioita tarvittaisiin töihin myös silloin.

Valvontaan tarvittaisiin lisävoimia

Poliisi arvioi, että tavalliset kansalaiset eivät välttämättä hoksaa poliisin odottamisen päivän hälytystehtävälle olevan seurausta siitä, kuinka paljon poliiseja on kiinni aamuöiden työvuoroissa baarien luona.

Osa kansalaisista ei liiku koskaan aamuöisin eikä näe nykyistä aamukuuden ruuhkaa, jolloin baarista kebabravintolan kautta kotiin pyrkivät porukat nahistelevat kadulla lauantaiaamuna.

Suomen poliisijärjestöjen liitto SPJL pyrki alkoholilakiuudistuksen aikaan tuomaan esille sen, ettei nykyinen poliisien määrä riitä vastaamaan alkoholilakiuudistuksesta johtuviin muutoksiin.

Kentällä työskentelevät poliisit pitävät huolta aiheellisena.

– Jos poliisi ei ehdi olemaan valvomassa kaupungilla ravintoloiden sulkemisaikaan, pahoinpitelyjä tapahtuu paljon enemmän. Se on huomattu monena viikonloppuna, kun tehtäviä on ollut paljon, ylikonstaapeli Juha Taskinen Itä-Suomen poliisista arvioi lauantaina aamuyöllä Kuopiossa.

– Aiemmin ravintoloiden sulkemisen jälkeen rauhoittui, kun poliisi sai viiteen mennessä muutamat kotihälytykset hoidettua. Aina aamuyöllä tulee kotikeikkoja, kun jotkut selvittelevät baari-illan jälkeen välejään mustasukkaisuuttaan. Tai tulee metelikeikkoja musiikkia soittamaan alkaneesta naapurista.

– Nyt samaan aikaan osa väestä jatkaakin baarissa ja hälytyksiä päihtyneiden takia riittää aamuseitsemään asti.

Poliisit Kuopiossa lauantaiyönä: "Aamuviideltä väki näyttää väsyneeltä"

Uusimmat

Kotimaa

Posti muuttaa pakettikuljetuksiaan koko maassa

Edes koulutus ei suojaa syrjäytymiseltä – vanhat ihmiset jäävät sivuun digitalisoituvassa maailmassa

Häirikkö soitti hätänumeroon 39 aiheetonta puhelua – soittaja tuomittiin ehdottomaan vankeuteen

Lännen Media: Puolustusministeri selvittäisi naisille 2–3 kuukauden kansalaispalvelusta

Rabiekselle mahdollisesti altistuneiden määrä on kasvanut – "Erityisesti kulkukoirat ovat riski"

Rinne ja Halla-aho keskustelevat turvallisuudesta Kultarannassa

HS: Keskustan kannattajat suhtautuvat nihkeästi hallitusohjelman talouslinjauksiin

Vekaranjärven varuskuntaravintolan työsyrjintäjutussa tänään ratkaisu

Kuusi ihmistä pelastettiin palavasta kerrostalosta Tampereen keskustassa

Laukaassa löytyi ammus rantamudasta – Puolustusvoimat raivasi miinoitteen pois

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.